• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gele Alaphilippe kan nog lachen: "Welke dag het morgen is? 2 januari? Neen?"

  "Loulou" zit weer in een geel jasje.

  De gele trui is weer eigendom van Julian Alaphilippe (27). De Franse chouchou mag morgen de Franse nationale feestdag een geel tintje geven. "Ik ben tevreden. Als je hier van geproefd hebt, dan is het jammer als je de trui hebt laten liggen met 6 seconden", doelt hij op de rit naar La Planche des Belles Filles.

  "14 juillet in het geel: het is moeilijk om beter te doen"

  Julian Alaphilippe veroverde maandag het geel in Epernay, maar verloor de maillot jaune donderdag op La Planche des Belles Filles.

   

  Met een achterstand van amper 6 seconden op Giulio Ciccone was alles nog speelbaar en de puzzelstukjes vielen vandaag in elkaar voor Alaphilippe. Op de top van de laatste klim raapte hij bonificatieseconden op en de Fransman pakte aan de streep nog een extra bonusje op zijn concurrenten.

   

  "Ik ben altijd rustig gebleven en op dat vlak heb ik mezelf verbaasd", vertelt de immer energieke Alaphilippe. "Het was een lastige etappe, want enkele ploegen hebben alles gegeven om de vluchters in te halen. Ik bleef zelf gefocust en wist waar ik iets zou proberen."

   

  "Ik heb alles gegeven en was gelukkig met Thibaut Pinot in mijn wiel. We hadden allebei onze eigen belangen: ik de trui, hij de kloof met de andere favorieten. Het is een mooie dag. Geweldig."

   

  "Als je van die trui geproefd hebt, dan ben je ontgoocheld als je hem met 6 seconden laat liggen. Ik ben blij dat het vandaag op deze manier is uitgedraaid. Of ik weet welke dag het morgen is? 2 januari, neen? De nationale feestdag in het geel, dat is mooi. Het is moeilijk om beter te doen."

  Steels: "Chapeau voor De Gendt, echt waar!"

  Ploegleider Tom Steels was in zijn nopjes dat het geel weer bij de blauwe brigade thuiskomt. "Het geel terugpakken was onze bedoeling, dat was afgesproken in onze bespreking. Of dat lukt, hangt af van de koerssituatie. Maar toen Alaphilippe ging en Pinot meereed, wist je dat hij er dicht bij zou komen."

   

  "Het was heel hectisch vandaag. Zo lang de rit gisteren duurde, zo snel was de etappe vandaag voorbij. Het ging ongelofelijk snel."

   

  De ritzege zat er uiteindelijk niet in. "Dat was moeilijk, want we kennen Thomas De Gendt. Als hij vooruit is, dan kan hij ongelofelijk hard rijden en is het moeilijk om hem terug te pakken. Chapeau, echt waar. Hij moet ongelofelijk sterk gereden hebben."