• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bert De Backer: "Ik geloofde de snelheden van Van Aert eerst niet"

  Bert De Backer was onder de indruk van Wout van Aert.

  De massasprint in de 7e Tour-rit was er één om van te smullen en dus werd er ook in Vive le Vélo duchtig over nagekaart. Vooral het berewerk van Wout van Aert in de voorbereiding wekte ontzag bij de  gasten van Karl Vannieuwkerke. "5 minuten boven 500 watt, dat is immens."

  Bert De Backer zat voor de laatste keer aan tafel in Vive le Vélo. Hij mocht de sprintzege van Dylan Groenewegen nog eens fileren. "Het was een hele mooie sprint. Je kan er 10 keer naar kijken en elke keer iets anders zien."

   

  "Groenewegen en Ewan zijn elkaar waard, maar het is duideljik dat Groenewegen meer vertrouwen heeft. Iedereen wachtte tot Viviani ging, maar Groenewegen besefte dat het al tijd was en ging gewoon vroeger aan. Ewan twijfelde even en die centimeters komt hij misschien te kort."

   

  Ook oud-renner Rik Van Linden, groene trui-winnaar in de Tour van 1975, zag ruimte voor verbetering bij Ewan. "Of hij te lang gewacht heeft? Zeker weten. Ewan had vroeger moeten aangaan. Maar misschien heeft Van Aert door zo lang tegen zo'n hoge snelheid  te rijden bepaalde renners in moeilijkheden gebracht."

  Analyse van de sprint:

  Van Linden: "Nooit gedacht dat Van Aert nu al zo'n grote man zou zijn"

  Wout van Aert mocht zijn aandeel opeisen in de sprintzege van ploegmaat Groenewegen. Hij sleurde in de finale kilometers lang op kop van het peloton en reed daarbij niet onder de 64 kilometer per uur. "Ik geloofde de cijfers eerst niet, maar als je ziet wat het peloton doet, moet je het wel bijna geloven", zegt De Backer.

   

  "Ik heb de laatste 4 kilometer samen met m'n vrouw afgelegd. Er is drie à vier keer een versmalling en ik had tegen haar gezegd dat er 9 kansen op 10 gevallen zou worden. Maar door dat hoge tempo is het nooit gevaarlijk geworden, omdat het peloton langgerekt gebleven is."

   

  Van Aert tweette na de rit dat hij 5 minuten boven 500 watt gereden had. "Dat is immens", klinkt het bewonderend bij De Backer. "Ik had nooit gedacht dat hij nu al zo'n grote man zou worden. België moet helemaal achter hem staan", vult Van Linden aan.

   

  Ook Griet Langedock, organisatrice van Gent-Wevelgem, sprak in Vive le Vélo haar bewondering voor Van Aert uit. "Het is een man voor heel veel werk. Soms laten ze hem nu nog ten onrechte knechten. We hopen dat het zijn kansen in de individuele tijdrit niet teniet doet."

   

  De Backer is daar niet helemaal mee eens. "Voorlopig is het de juiste keuze, want z'n ploeg wint. Elk beetje energie is nodig om het team te doen winnen."

  Verliest Ewan de rit door opspringend achterwiel?

  Sagan neemt nog een slokje op 3 km van de finish