• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Moetko haalt (pyrrus)overwinning in zaak over levenslange schorsing

  Voormalig Russisch minister van sport Vitali Moetko heeft gelijk gekregen van het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) in zijn zaak tegen het Internationaal Olympisch Comité (IOC). In praktijk verandert dat wellicht niet veel.

  Het IOC had Moetko twee jaar geleden uitgesloten van elke betrokkenheid bij Olympische Spelen. Volgens het Internationaal Olympisch Comité was Moetko betrokken bij het grootschalige en staatsgestuurde dopinggebruik van Russische sporters op de Winterspelen van 2014 in Sotsji.

   

  Het CAS besliste nu dat het IOC die beslissing niet had mogen nemen omdat Moetko geen lid was van het IOC. In praktijk is de beslissing een louter formele kwestie. "Het IOC neemt nota van de beslissing van het CAS, die enkel gaat over de formele vraag of het IOC beslissingen mag nemen over mensen die geen lid zijn van het IOC."

   

  "Tegelijk maakt de beslissing duidelijk dat het IOC het recht behoudt om beslissingen te nemen over specifieke Olympische Spelen in de toekomst." Het IOC mocht Moetko dus niet levenslang schorsen, maar kan dat in de toekomst wel doen voor elk event apart. 

   

  De zestigjarige Mutko is een vooraanstaand figuur in de Russische sportwereld. Hij was minister van sport en werkte als directeur van topclub Zenit Sint-Petersburg en de Russische voetbalbond. In 2016 werd hij door Vladimir Poetin aangesteld als vicepremier.