• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  FIFA wil met nieuw disciplinair reglement racisme strenger bestraffen

  De Wereldvoetbalbond FIFA zal met een nieuw disciplinair reglement racisme in de stadions strenger aanpakken. Wedstrijden die gestaakt moeten worden omwille van discriminerende gezangen, zullen voor de betrokken ploeg eindigen in een nederlaag voor de groene tafel.

  Het nieuwe reglement treedt vanaf maandag in voege en geldt voor alle FIFA-competities en kan dus ook toegepast worden op een WK of tijdens de kwalificaties voor een Wereldbeker. Onder discriminerend gedrag verstaat de FIFA beledigingen aangaande onder meer "huidskleur", "etnische origine", "geslacht", "handicap", "seksuele voorkeur", "taal", "religie", "politieke overtuiging"en "rijkdom".

   

  "Indien een match moet stopgezet worden omwille van racistisch of discriminerend gedrag zal het team dat in de fout ging voor de groene tafel de wedstrijd verliezen", staat in het nieuwe reglement.

   

  Het stopzetten van de match gebeurt in drie fases. In eerste instantie zal de speaker een oproep doen om de racistische of discriminerende slogans te stoppen. Ten tweede kan de scheidsrechter een wedstrijd voorlopig stopzetten en de spelers naar de kleedkamer sturen. Indien de beledigende gezangen of slogans aanhouden, kan de ref de partij definitief stopzetten.