• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Beerschot legt bom onder competitiestart 1A en 1B zolang BAS geen uitspraak doet

  Beerschot heeft een eenzijdig verzoekschrift ingediend.

  Over twee weken wordt de voetbalcompetitie in 1A normaal op gang gefloten, op 2 augustus in 1B. Maar na een eenzijdig verzoekschrift van Beerschot lijkt dat in gevaar te komen. De rechtbank van eerste aanleg heeft beslist dat de competities pas mogen starten als er een definitieve uitspraak is van het BAS.

  Het Belgisch Arbitragehof van de Sport (BAS) oordeelde woensdag dat KV Mechelen en Waasland-Beveren op basis van artikel B1711 van het bondsreglement niet kunnen degraderen in de zaak die draait om matchfixing.

   

  Het ging om een gedeeltelijke uitspraak. Het BAS sprak zich nog niet uit over de schuldvraag of over alternatieve straffen voor KV Mechelen en Waasland-Beveren. 

   

  Beerschot, dat door de uitspraak veroordeeld is tot nog een seizoen in 1B, heeft vandaag een eenzijdig verzoekschrift ingediend bij de rechtbank van eerste aanleg van Brussel. Die heeft beslist dat de competitie in 1A en 1B niet van start mag gaan voor er een definitieve uitspraak is. Tegen die uitspraak is wel nog beroep mogelijk.

   

  Wanneer het BAS zich volledig zal uitspreken, is ook onduidelijk. Daarover communiceert het BAS voorlopig niet. Ook Beerschot heeft het raden naar die datum. "Maar volgens ons kan dat tot half augustus duren", aldus Thomas Gillis, de advocaat van de club.

   

  Pierre François, de CEO van de Pro League, wou vrijdagavond niet reageren op de nieuwe ontwikkelingen. De voetbalbond was niet bereikbaar voor commentaar.

  Damen: "Kunnen ons niet neerleggen bij foute interpretatie van reglement"

  Walter Damen, ondervoorzitter en advocaat van Beerschot, geeft meer uitleg. "Volgens de rechtbank kunnen de reeksen in 1A en 1B niet definitief worden ingevuld zonder een definitieve uitspraak van het BAS. Daaruit leid ik af: zolang we niet weten of Beerschot in 1A of 1B speelt, kan de competitie niet starten."

   

  "De voetbalbond kan nu nog in verzet gaan. Men zal de uitspraak van de rechter op een andere manier willen interpreteren. Maar dan gaat de bond weer in tegen de eigen reglementen. Ze hebben zelf gezegd dat het bondsreglement op een andere manier moet worden uitgelegd en dat de uitspraak niet kon. Los het dan op. We gaan met Beerschot elke mogelijke procedure benutten om de verantwoordelijkheid bij de voetbalbond te leggen."

   

  "Hoeveel tijd we nu hebben? Dat hangt ervan af hoe snel de rechter op tegenspraak zal beslissen en hoe snel het BAS een definitieve uitspraak doet. In tussentijd bekijken we nog andere juridische opties. We kunnen ons niet neerleggen bij een foute interpretatie van het reglement."