• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wuyts: "Ik sloeg bijna tilt toen streekgenoot Teuns won"

  Michel Wuyts laat z'n licht schijnen over de eerste bergrit.

  Sporza-commentator Michel Wuyts genoot met volle teugen van de eerste bergrit in deze Tour en de knappe overwinning van Dylan Teuns. "Of dit de mooiste dag in de Tour tot nu toe was? Tuurlijk! Dit is triomf en champagne."

  De eerste bergrit zorgde voor vuurwerk, een Belgische ritzege én euforie in de commentaarcabine van Michel Wuyts en José De Cauwer. "Het ging crescendo met de emoties", zegt Wuyts. "Ik sloeg bijna tilt toen ik zag dat mijn streekgenoot Teuns, die maar een goeie 13 à 14 kilometer van mijn deur woont, dat die won."

   

  Teuns zorgde voor de eerste Belgische ritzege in de Tour sinds 2016. De zesde dag was dan ook voor velen de mooiste dag tot dusver in deze Tour, ook voor Wuyts.

   

  "Tuurlijk, als je ziet dat we de voorbije jaren met een beperkt aantal ritzeges uit de Tour en vorig jaar zelfs met lege handen naar huis gingen. Dit is triomf en champagne."

  "Op termijn kan Teuns terugkomen voor een klassement"

  Had Wuyts verwacht dat Teuns dit huzarenstukje kon klaren? "Toen hij daar vooraan zat wel ja. Toen had ik het gevoel dat als er iemand van de Belgen toe in staat was, dan was hij het."

   

  "Ik hield Meurisse wel wat achter de hand, want ik ken die niet zo goed op dit soort aankomsten. Teuns heb ik dit al zien doen in de Vuelta, hij werd een keer derde en een keer tweede. Dus ik dacht, hij heeft dat wel."


  Schuilt er ook een klassementsrenner in Teuns? "Hij is zesde geworden in de Dauphiné. Voorlopig denk ik dat dat meer zijn ding is, rittenkoersen van een week. Het langere werk is nog een ander paar mouwen. Ik denk dat hij er nu goed aan doet om te mikken op ritwinst en eventueel een nevenklassement."


  "Misschien kan hij op termijn terugkomen voor een klassement, maar dan moet hij zich volledig op de Tour toespitsen. Dat moeten we aan hem zelf vragen, of hij dat wil."

  "Opsteker voor Thomas, maar niet meer dan een indicatie"

  La Planche des Belles Filles zorgde ook bij de favorieten voor de eindzege voor een eerste schifting. Geraint Thomas deed de beste zaak, Romain Bardet en Vincenzo Nibali waren de verliezers van de dag.

   

  "Het is een opsteker voor Thomas dat hij de andere favorieten een neus zet. Maar dat is alleen maar een indicatie, het is nog geen vaststaand feit voor de rest van de Tour."