• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  225km knallen tegen de wind? Dat is iets voor Ludo Dierckxsens en Koen Buyse

  Dierckxsens won in 1999 een rit in de Tour.

  In Vive le Vélo ontving Karl Vannieuwkerke gisteren ex-wielrenner Ludo Dierckxsens, actief wielrenner Bert De Backer en muzikant Koen Buyse. In 1999 won Diercksens een rit in de Tour in de Belgische driekleur. 20 jaar later weet hij nog altijd niet van ophouden.

  Retro Tour: Dierckxsens wint in Saint-Etienne

  20 jaar geleden trok Karl Vannieuwkerke met een plan op zak richting Ludo Dierckxsens voor de start van de Tour-etappe richting Sant-Etienne. "Dit lijkt een goed stuk voor jou", zei de wielerjournalist tegen de toenmalige Belgische kampioen.

   

  De rest is geschiedenis: Dierckxsens trok ten aanval in de rit en verbaasde vriend en vijand door het ook af te maken. "Ik was fantastisch vandaag", zei de Lampre-renner met een kamerbrede glimlach op zijn gezicht na de rit.

   

  Niet veel later werd Dierckxsens uit de Tour gezet. "Ik had geen attest voor de cortisonen die ik gebruikt had in de Ronde van Duitsland. Ze vroegen mij de naam van het product en ik gaf de verkeerde naam. Daar bleek geen attest voor te bestaan en daardoor ben ik 6 maanden geschorst."

  225km tegen de wind beuken? Dat is iets voor Dierckxsens

  Ludo Dierckxsens zit op zijn 54e nog altijd heel veel op de fiets. Samen met muzikant Koen Buyse (Zornik) maalt hij geregeld een pak kilometers. Het tweetal werkte ook eergisteren een stevig trainingstochtje af in Frankrijk.

   

  "We zijn van ons eerste hotel naar het tweede hotel gereden", vatte Buyse het plan samen. "Het was 225km wind op kop en ik moest toch in het wiel van Ludo kruipen. Zelfs hij zei dat het mocht stoppen met waaien."

   

  "Toch hebben we heel erg genoten van onze trip", sloot Dierckxsens af met een positieve noot.

  De Gendt houdt Wellens en Vangramberen in de gaten

  Tim Wellens heeft een haat-liefdeverhouding met de Ronde van Frankrijk. Als leider in het bergklassement beleeft hij dit jaar wel plezier aan de Tour. "Alsof ik een rit gewonnen heb", zei hij aan de Tour-tafel van Maarten Vangramberen.

   

  "Ik rijd in de bergtrui en het voelt alsof ik een rit heb gewonnen. Dat zegt veel over het belang van de Tour. Het wordt moeilijk om de bolletjestrui te houden. De komende dagen worden heel veel punten uitgedeeld en vandaag (gisteren, red) had ik niet zo'n goede benen."

   

  Wellens komt heel goed overeen met Thomas De Gendt, zijn kamergenoot in de Tour. Vorig seizoen reed het tweetal na de Ronde van Lombardije met de fiets naar huis. Ook dit seizoen zijn Wellens en De Gendt, aandachtig toeschouwer tijdens de babbel van Vangramberen en Wellens, van plan een lange fietstocht te maken. "In november doen we een tocht in Calpe over 80% onverharde wegen. Dat wordt leuk."

  Stuyven antwoordt met de pedalen

  Jasper Stuyven finishte in deze Tour al vier keer in de top tien. Na een matig voorjaar antwoordt de Belg van Trek met de pedalen in de Ronde van Frankrijk. Sammy Neyrinck zocht hem op voor een reportage.

   

  "Na de klassiekers had ik nood aan rust: mentaal en fysiek. Ik weet wat er aan de hand was en ik ben tevreden dat alles van de baan is", klinkt het.

   

  "Ik kan me het voorjaar zelfs niet goed herinneren. Ik was gewoon niet aanwezig. Ik vond van mezelf dat ik meer een klootzak moest zijn, dat lukt aardig in de Tour met voorlopig vier plaatsen in de top tien."

  Van Aert reed de snelste sprint van iedereen

  Vader Sagan wist met zijn vreugde geen blijf

  "Nu gaan we feesten tot vroeg in de ochtend"