• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Thomas grote winnaar, Bardet en Nibali verliezers na eerste bergrit

  Thomas toonde meteen z'n vorm in de eerste bergrit.

  De eerste bergrit in deze Tour heeft toch al meteen voor de nodige averij gezorgd bij de favorieten. Geraint Thomas toonde op La Planche des Belles Filles dat hij klaar is voor een tweede Tourzege, Franse Tour-hoop Romain Bardet en Vincenzo Nibali kregen meteen een flinke tik.

  Van alle favorieten voor de eindzege maakte Geraint Thomas zonder enige twijfel de beste indruk. De titelverdediger finishte als 4e op La Planche des Belles Filles en smeerde z’n concurrenten meteen tijdverlies aan. Hij pakte ook 9 seconden op z’n ploegmaat Egan Bernal.

   

  “Ik voelde me vrij goed vandaag. Ik had wel een zwaardere etappe verwacht. Het is nooit makkelijk, maar op de eerste drie beklimmingen ging het vrij rustig. Toen Movistar versnelde met Valverde voelde ik me goed, maar ik twijfelde wel omdat ik op die steile stroken aanvallen verwachtte van Richie Porte, Nairo Quintana en Egan Bernal. Daarom hoopte ik op een zware wedstrijd voor die slotklim. Maar uiteindelijk was het een goede dag.”

   

  “La Planche des Belles Filles is zo één van die beklimmingen waar je echt geduld moet hebben. Toen Alaphilippe vrij vroeg aanviel, moest ik gewoon het vertrouwen hebben om hem te laten gaan en op mijn eigen tempo helemaal tot boven te rijden.”

  Bardet: "Proberen te begrijpen wat er gebeurd is"

  Thibaut Pinot finishte op amper twee seconden van Thomas, maar die andere Franse Tour-hoop Romain Bardet verging het veel minder goed. De kopman van AG2R zakte door het ijs en verloor meer dan een minuut op Thomas. In de stand staat hij pas 26e, op 2’57” van Ciccone. Het verschil met Thomas bedraagt al 2’08”.

   

  “Mijn benen voelden vandaag niet goed, ik was niet op mijn niveau. Ik ga nu proberen uit te zoeken wat er gebeurd is. Ik blijf erg gemotiveerd voor deze Tour, de weg is nog lang. Maar eerst moet ik begrijpen waarom ik zo blokkeerde in de laatste kilometer.” 

   

  Ook Vincenzo Nibali kende geen al te beste dag. Hij finishte op 2’35” van z’n ploegmaat Dylan Teuns. In de stand staat hij 20e, de Italiaan telt al 1’07” achterstand op Thomas.

  Quintana: "Doel was om geen tijd te verliezen"

  Bij Jumbo-Visma wisten klimmers Steven Kruijswijk en George Bennett de schade te beperken. Bennett was op 18 seconden van Thomas net iets sneller dan z’n kopman. In het klassement gaat de Nieuw-Zeelander nu op de vierde plaats Thomas vooraf, op 47 seconden van Ciccone. Kruijswijk is gezakt naar de achtste plek.

   

  “Dit was niet de ideale klim voor mij”, zegt Kruijswijk. “Op het moment dat Alaphilippe ging, kon ik niet mee. In de eerste week weet ik dat er enkele renners beter zijn. Dat was vorig jaar ook zo en over dit tijdverlies doe ik niet dramatisch. Dankzij de ploegentijdrit had ik een mooie voorsprong. Daarvan heb ik wat ingeleverd, maar er komt nog een heleboel aan tijdens deze Tour.”

   

  Jakob Fuglsang (Astana) nestelde zich nog net in de top tien van de rituitslag. De Deen gaf amper 9 seconden toe op Thomas. “Het was een ontzettend lastige finale. Normaal ligt dit me helemaal niet, dus ik ben best tevreden.” Fuglsang valt in het klassement net buiten de top tien, op 1’19” van Ciccone.

   

  Movistar probeerde de forcing te voeren in de eerste bergrit, maar zowel Mikel Landa als Nairo Quintana moesten uiteindelijk wel enkele seconden prijsgeven op Thomas. "Dit soort aankomsten zijn bijzonder zwaar en de eerste bergrit is altijd lastig. Het doel was om geen tijd te verliezen en dat is gelukt", zegt Quintana, die nu op 1'41" staat van Ciccone en op 52" van Thomas.