• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Teuns aan tafel bij Maarten: "De mooiste dag uit mijn carrière"

  Dylan Teuns maakt een Tour-debuut dat kan tellen.

  Na z'n straffe stoot op La Planche des Belles Filles mocht Dylan Teuns uiteraard niet ontbreken aan de tafel van Maarten Vangramberen in Vive le Vélo. "Het begint stilaan door te dringen", klinkt het bij de ritwinnaar.

  In je allereerste Tour meteen de eerste bergrit winnen, dat kan tellen. Voor Dylan Teuns werd het een onvergetelijke dag. Aan tafel bij Maarten Vangramberen mocht hij nog eens nagenieten. “Het begint stilaan door te dringen. Het is zeker de mooiste dag uit mijn carrière op dit moment.”

   

  Wanneer besefte Teuns dat hij kon meedoen voor de dagzege? “Toen we zeven minuten voorsprong hadden, wist ik dat ik kans begon te maken. Het zou niet vanzelfsprekend zijn, maar op 4 kilometer van de finish hadden we nog 3 minuten voorsprong. Dat gingen we niet meer weggeven.”

   

  Teuns was bij de pinken, dat bleek ook aan de voet van La Planche des Belles Filles toen hij nog wat aan z’n schoenen prutste. “Ik was ze nog wat aan het aanspannen. Er werd wat gepokerd en dat was een pokermove."

   

  "Maar ik moest ze ook aanspannen. Bij warm weer zwellen je voeten en dan laat ik m'n schoenen tijdens de wedstrijd niet zo vast staan. Voor de finale moesten ze natuurlijk strak staan. Ik wist niet of ik ging moeten sprinten om te winnen, maar het was sowieso duidelijk dat het niet makkelijk zou zijn.”

  Teuns: "Voor het klassement gaan? Die keuze moet ik nog maken"

  Vorig jaar was Teuns heel vaak mee in de aanval in de Vuelta, maar het was altijd net niet voor de renner. Heeft hij daar lessen uit getrokken? “Ik werd toen soms ook op waarde geklopt, dan neem je daar vrede mee. Maar de aankomst met Michael Woods, toen heb ik het zelf verknald (Woods hield Teuns nipt af op de slotklim van de 17e Vuelta-rit, red.).  

   

  “Vandaag zat ik in een gelijkaardige situatie. Ik had de ervaring en ik wist wat ik niet mocht doen en wat ik wel moest doen. Ik moest gewoon kalm blijven, dat was de sleutel. Ik zag het onder mijn arm door toen Ciccone 2 à 3 meter achterop lag. Toen wist ik dat ik vol door moest gaan.”

   

  Moet Teuns met z'n klimmerscapaciteiten in de toekomst niet op het klassement mikken? “Die vraag is mij nog wel gesteld. Da’s een keuze die ik nog ga moeten maken. Ik heb een veel te grote liefde voor de klassiekers in het voorjaar, dus de Giro kan dan al zeker niet. De andere twee grote rondes misschien wel. Misschien moet ik het ooit eens proberen.”

   

  De familie van Dylan Teuns was getuige van z’n straffe stoot en deelde in de vreugde. “Het is echt wel fijn, het is nog niet veel voorgevallen dat ze erbij waren als ik een grote overwinning pakte. Daarom was het zeker speciaal. We moesten na de finish een kilometer naar beneden naar het podium. Toen ik daar aankwam zag ik de emoties bij mijn mama en vriendin en kreeg ik het zelf ook moeilijk.”

  Bekijk hier het verslag van de 6e rit: