• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Pro League bevestigt: "Lokeren en Beerschot spelen volgend seizoen in 1B"

  Pierre François, CEO van de Pro League.

  KV Mechelen en Waasland-Beveren kregen gisteren goed nieuws van het BAS. Zij spelen volgend seizoen in 1A, Lokeren en Beerschot blijven met lege handen achter. Pierre François van de Pro League bevestigde vandaag dat daar niets meer aan zal veranderen.

  Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) besliste gisteren dat KV Mechelen en Waasland-Beveren "niet kunnen degraderen" op basis van artikel B1711 van het bondsreglement. De twee clubs zijn er dus bij in de Jupiler Pro League, in tegenstelling tot Beerschot en Lokeren.

   

  Pierre François, CEO van de Pro League, reageerde vandaag bij Sporza op de uitspraak van het BAS en de daaropvolgende reacties van Beerschot en Lokeren. "Die moeten niet hopen dat ze volgend seizoen in de Jupiler Pro League kunnen spelen", zegt hij.  Beide ploegen hadden vanaf het begin dus het recht niet om in 1A te spelen."

   

  "Lokeren is 16e geworden en moet volgens het reglement dus degraderen. Beerschot heeft de finale van 1B verloren en blijft volgens het reglement in de Proximus League."

   

  "Het wordt onherroepelijk 1B voor die twee ploegen. Daar is niets meer aan te doen. De rechter heeft beslist en de Pro League zal zijn reglementen niet meer herzien. Het aantal clubs in 1A en 1B zal dan ook niet meer veranderen", schept François een beetje duidelijkheid.

  De rechter heeft beslist en de Pro League zal zijn reglementen niet meer herzien. Het aantal clubs in 1A en 1B zal dan ook niet meer veranderen.

  "Ik hoop echt dat we geen Europees ticket verliezen"

  De Pro League is tevreden dat er duidelijkheid is over de Belgische competitie, al is dat niet het geval voor de Europese tickets. "De Pro League is nooit tussengekomen in dit verhaal. Dat is onze rol ook niet. Het bondsparket moet dat doen, maar we hebben wel een snel antwoord gevraagd. Dat is er nu, maar niet over Europa", zegt Pierre François.


  "De bond moet de UEFA nu informeren over de de situatie waarin we ons bevinden en eind deze week of begin volgende week zou de UEFA daarover een beslissing moeten nemen."


  Bij de Pro League bestaat de vrees dat België door de hele zaak en de aansleep een van zijn 5 tickets kan verliezen. "Ik hoop echt dat dat niet gebeurt. Onze enige bezorgdheid in het Europese verhaal is dat België zijn 5 Europese tickets kan behouden en de Europese coëfficient zo goed mogelijk blijft."


  Voor Gent en Antwerp is de huidige onduidelijkheid erg vervelend. "Klopt, maar Gent was oorspronkelijk niet gekwalificeerd voor Europa. Zij wisten dus dat ze in een delicate situatie zouden terechtkomen. Antwerp moet zich als prof zo goed mogelijk voorbereiden voor het geval dat ze de 25e juli moeten spelen."