• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sean Kelly: "Deceuninck-Quick Step is gouden kans voor Bennett"

  Sam Bennett

  Duim omhoog bij Sam Bennett: de Ier is een van de topsprinters in het peloton.

  Pas vanaf 1 augustus mogen de deals officieel bekrachtigd worden, maar bij Deceuninck-Quick Step lijkt de vacature van hoofdsprinter voor de komende twee jaar al ingevuld. Elia Viviani zoekt andere oorden op, Sam Bennett moet de nieuwe sprintbom van Patrick Lefevere worden. Wie is de Ier met Belgische link en past hij in het plaatje van “The Wolfpack”?

  Begin juni was Patrick Lefevere nog stellig in een kranteninterview: “Sam Bennett heeft al lang bijgetekend bij Bora-Hansgrohe.” Dat Bennett al een tijdje aan Deceuninck-Quick Step gelinkt wordt, is het resultaat van een vrij eenvoudige puzzel.

   

  Topsprinter Viviani werd verleid door het grote geld, Bennett wil volop zijn eigen kans gaan en zit door interne concurrentie geblokkeerd bij Bora-Hansgrohe.

   

  "Deceuninck-Quick Step zou de perfecte ploeg zijn voor Bennett", zegt Sean Kelly, naast Stephen Roche de wielerlegende van Ierland. "Als je hem naar de laatste 200 meter kunt brengen, dan is hij een van de snelsten van het peloton en daarin is Deceuninck juist heel goed. Dit is echt een gouden kans voor Bennett."

  "Bennett is op zijn top en dan wil je naar de Tour"

  Bennett koerst al sinds 2014 bij de voorgangers van de huidige succesformatie Bora-Hansgrohe en stak vorig jaar voor het eerst nadrukkelijk zijn neus aan het venster. De 28-jarige Ier vocht in de Ronde van Italië stevige duels uit met... Elia Viviani. Hij gaf de Italiaan 3 keer op zijn appel, onder meer tijdens de laatste etappe in Rome.


  Maar Bennett wil meer en dat lijkt bij Bora-Hansgrohe een probleem te worden. Bennett werd gepasseerd voor Milaan-Sanremo en de Ronde van Italië (daar werd met succes de kaart van Pascal Ackermann, goed voor twee ritzeges en de puntentrui, getrokken) en in de Tour is Peter Sagan kopman.

   

  "Bennett is ontgoocheld dat hij niet naar de Giro mocht. Hij is op de top van zijn kunnen en wil naar een team waar hij de grote koersen kan rijden. Als je zo snel bent als Bennett, dan wil je naar de Tour. De Ierse wielerfans willen hem ook in de Tour zien", weet Kelly.

  Sean Kelly

  Sean Kelly is in de Tour als commentator voor Eurosport.

  "Hij heeft door knieproblemen een lange weg afgelegd"

  Bennett mag dit jaar in principe in de Vuelta zijn kans gaan, maar de rittenkaper wil de poort helemaal openbeuken bij "The Wolfpack". Dat de kersverse Iers kampioen in Belgische loondienst zal rijden, is ook geen complete verrassing.

   

  Bennett werd in 1990 geboren in Menen. Vader Michael, die nog speelde in het olympisch voetbalteam van Ierland, voetbalde 7 jaar bij Eendracht Wervik. Kelly kent Bennett al uit zijn kindertijd. "Na België is hij verhuisd naar Ierland, naar Carrick-on-Suir waar ik ook woonde. Mijn zoon is even oud als Sam en samen haalden ze vaak kattenkwaad uit."

   

  Kelly was ook betrokken bij de uitbouw van de carrière van Bennett. De Ier leerde de kneepjes van het vak bij het continentale An Post - Sean Kelly van Kurt Bogaerts. "Hij heeft een lange weg afgelegd. Hij is op training aangereden en heeft veel knieproblemen gekend. Af en toe verloor hij de moed en moesten we op hem inpraten."

   

  "Maar toen won hij een sprint in de Ronde van Groot-Brittannië en alles klikte plots in elkaar. Zijn knieproblemen waren verleden tijd en zijn zelfvertrouwen steeg. En dat heb je nodig als sprinter."

  "Bij Deceuninck kan hij ook in het voorjaar winnen"

  Vorig jaar was Bennett succesvol in de Giro, dit jaar maakte hij al het zegegebaar in onder meer de UAE Tour, Parijs-Nice en de Dauphiné. Wat is zijn profiel? "Bennett is een cleane sprinter. Hij houdt niet zo van wringen en daar kan Deceuninck-Quick Step hem bij helpen."

   

  Bennett moet de opvolger worden van Viviani als sprinter, maar Kelly ziet nog andere mogelijkheden. "Hij wordt niet gelost op de eerste de beste helling, dus dat opent mogelijkheden. Wie weet, als hij naar Deceuninck-Quick Step gaat, dan kan hij ook sommige voorjaarskoersen winnen. Maar dan moet hij zich daar wat op toeleggen."