• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bart Swings pakt 2 skeelertitels op WK in halfuur

  Het WK is in Barcelona.

  Bart Swings (archief) won na de puntenafvalkoers over 10 km ook de 1.000m.

  Bart Swings is in vorm en dan kan een stunt in het skeeleren wel eens gebeuren: onze 28-jarige landgenoot won vandaag 2 gouden medailles op het WK in Barcelona in ruim een half uur. Hij was de beste op de 10 km puntenafvalkoers en op de 1.000m.

  Swings heeft al heel wat successen geboekt in het skeeleren, maar deze dubbelslag op zo korte tijd was ook voor hem een unicum. Hij won de puntenafvalkoers, reed een ererondje, stond de speaker beleefd te woord, ging even zitten en startte dan in de finale van de 1.000m.

   

  Hij hing aanvankelijk achteraan in het peloton, zijn energie leek op. Maar halverwege versnelde hij. Op zijn machtsgreep in de laatste ronde had de tegenstand geen verhaal. "Die eerste ronden kon ik geen snelheid maken", zei Swings. "Ben je dan zo vermoeid, vroeg ik me af. Maar plots lukte het wel."

  België klokt af op 7 pistemedailles, kritiek op de baan

  Jason Suttels, de beoogde opvolger van Swings, werd de eerste skater die in Barcelona zijn tweede titel haalde. Junior Suttels zegevierde in de afvalkoers van 10 kilometer. Op de eerste dag van het toernooi incasseerde hij ook al goud.

   

  Voor een opwarming hadden Suttels en Brecht Lippens geen tijd, want ze waren op het laatste moment op de piste gearriveerd. "Ik had de tijden een beetje verkeerd ingeschat", kon er na afloop een lach van af bij Suttels.

   

  Met 7 medailles (4 goud, 1 zilver en 2 brons) in het pisteprogramma hebben de Belgen goede zaken gedaan. Alleen Colombia, dat het skaten al jaren domineert, haalde meer eremetaal.

   

  Sandrine Tas viel buiten de medailles, hoewel ze alles op de 1.000 meter had gezet. Vier jaar geleden werd ze op dit onderdeel wereldkampioen. Tegen de wind in greep Tas weliswaar de leiding, maar ze was te ver weggezakt op het moment dat de prijzen werden verdeeld. De Duitse Mareike Thum verlengde haar titel van 2018. Tas werd vierde.

   

  Op de laatste dag op de piste werd wat minder over de baan geklaagd dan de dagen ervoor. Niettemin keuren de meeste skaters het experiment van de mobiele piste die op een metalen geraamte staat af. Door regen en zand raakten de skaters op het Front Maritim vaak hun grip kwijt.

   

  "En als je geen grip hebt, kun je niet skeeleren", stelde Mathias Vosté vast. "Ga een dagje naar het strand", opperde Swings. "Als je 's avonds terugkeert, is het dak van je auto met een zandlaagje bedekt. Zo was het op de piste ook."