• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lokeren: "Uitspraak BAS gaat tegen alle sportharten in"

  " "

  Louis De Vries nam na het seizoen Lokeren over van Roger Lambrecht.

  De nieuwe voorzitter van Lokeren, Louis De Vries, heeft vol ongeloof gereageerd op de uitspraak van het BAS over KV Mechelen en Waasland-Beveren. "Als dit kon gebeuren, dan is het bondsreglement verkeerd", zegt De Vries aan Sporza. Lokeren zou een miljoenenclaim willen indienen tegen de voetbalbond.

  Lokeren is als degradant van vorig seizoen betrokken partij in het verhaal rond matchfixing. Zowel bij de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond, als bij het BAS, deed Lokeren er alles aan om zijn plaats in 1A terug te krijgen. Al ontkent de nieuwe voorzitter dat zijn reactie enkel daarmee heeft te maken.

   

  "Ik ben een beetje in schok. Dit is "absurdistan". Dat is mijn eerste, emotionele reactie", raast De Vries. Het gaat op dit moment niet over Lokeren, maar onrechtstreeks zijn we ook slachtoffer."

   

  "De essentie is dat er wedstrijden werden verkocht en dat de mensen die zich daar hebben mee beziggehouden, ongestraft blijven. Ik denk dat dat uit de dossiers gebleken is. De wereld is aan de matchfixers en daar moeten we even van bekomen. Zelfs een kind begrijpt dat dit niet kan."

   

  "De mensen (van het BAS, red) die geoordeeld hebben, zijn betere juristen dan ik. Ze hebben er vele jaren voor gestudeerd, maar blijkbaar hebben ze iets gevonden waardoor dit allemaal straffeloos kon gebeuren. Wel, dan is het bondsreglement verkeerd."

  De essentie is dat er wedstrijden werden verkocht en dat de mensen die zich daar hebben mee beziggehouden, ongestraft blijven.

  Louis De Vries

  "Hier zijn duidelijk andere krachten aan het werk"

  De voorzitter van Lokeren weet nog niet of zijn club verdere acties zal ondernemen. "Ik heb nog niet de tijd gehad om met iemand van de club contact te hebben. Enkel kort met onze advocaat (Walter Van Steenbrugge, red)", zegt Louis De Vries.

   

  "We moeten verstandig zijn. Maar het heeft geen zin om tegen de bierkaai te vechten. Hier zijn duidelijk andere krachten aan het werk. Ik denk dat niet alleen op, maar ook naast het veld is gesjoemeld. Anders kan dit niet."

   

  "Door wie? Door mensen die daar belang bij hebben, blijkbaar. Dit is tegen alle sportharten in. Tegen alle zin voor rechtvaardigheid."

  Het heeft geen zin om tegen de bierkaai te vechten. Hier zijn duidelijk andere krachten aan het werk. 

  Louis De Vries

  Schadeclaim en klacht bij UEFA

  De advocaat van Lokeren, Walter Van Steenbrugge, laat weten dat Lokeren zich niet neerlegt bij de beslissing van het BAS. "De geloofwaardigheid van de sport is kapot en voor Lokeren zijn de economische gevolgen niet te overzien. De club zal dan ook een schadeclaim van de KBVB eisen voor de burgerlijke rechtbank." Ook een burgerlijke procedure om zijn plaats in 1A te krijgen, sluit Lokeren niet uit.

   

    "Ook de UEFA zal zich ongetwijfeld vragen stellen bij deze procedure. Ik heb hen alle getapte telefoongesprekken vertaald in het Engels en opgestuurd. Vrijdag leg ik klacht neer bij de UEFA over deze beslissing. De nieuwe voorzitter heeft me daarvoor een mandaat gegeven", aldus Van Steenbrugge.