• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ex-AA Gent-speler brengt Nigeria naar laatste 4, ook Senegal door

  Nigeria verslaat Zuid-Afrika met 2-1 in de kwartfinale van de Afrika Cup.

  William Troost-Ekong scoorde in de 89e minuut tegen Zuid-Afrika.

  Senegal en Nigeria zijn de eerste halvefinalisten op de Afrika Cup. Senegal bedwong het verrassende Benin met 1-0, Nigeria versloeg Zuid-Afrika met een doelpunt van ex-Gent-speler Troost-Ekong in de 89e minuut: 2-1. De andere kwartfinales zijn morgen.

  Nigeria, dat op de vorige eindronde van de Afrikaanse Landenbeker nog ontbrak, werkte zich in de kwartfinale voorbij Zuid-Afrika. En het mag daarvoor een ex-AA Gent-duo bedanken. 

   

  Nigeria kwam halfweg de eerste helft op voorsprong door een frommelgoal van Chukwueze, maar 20 minuten voor het einde wiste Zungu die treffer uit. Verlengingen leken in de maak, maar dat was zonder Troost-Ekong, die in 2017 een half jaar voor AA Gent voetbalde, en Moses Simon, 3,5 seizoenen bij Gent, gerekend.

   

  Nigeria mocht in de voorlaatste minuut nog een corner trappen: doelman Williams flaterde bij de hoekschop van Simon, waardoor Troost-Ekong de bal tegen het net kreeg. Een delirium bij Nigeria, treurnis bij Zuid-Afrika. In de halve finale wacht Ivoorkust of Algerije.

   

  Bij Nigeria stonden naast Troost-Ekong ook Kenneth Omeruo (ex-Standard) en Wilfred Ndidi (ex-Genk) in de basis. Simon viel in, terwijl Samuel Kalu (ex-Gent), Henry Onyekuru (ex-Eupen, ex-Anderlecht) en Victor Osimhen (Charleroi) op de bank bleven. Bij Zuid-Afrika was er een basisplaats voor Percy Tau (ex-Union). Lars Veldwijk (ex-Kortrijk) kwam in het slot nog op het veld, Darren Keet (ex-Kortrijk) was reservekeeper.

  " "

  Troost-Ekong wacht op zijn ploegmaats na de 2-1.

  Senegal heeft genoeg aan 1 goal tegen Benin

  Senegal blijft in de running voor een eerste Afrikaanse titel. Topspeler Sadio Mané van Liverpool zag 2 goals afgekeurd door de VAR in een daverende 2e helft. Tussendoor had zijn Everton-collega Idrissa Gueye wél gescoord, op aangeven van Mané. En die goal volstond. Senegal had nog een pak kansen, maar keeper Kassifa pakte goed.

   

  Benin stond verrassend bij de laatste 8 na 3 gelijke spelen in de groepsfase en winst na strafschoppen tegen Marokko in de 1/8e finales. Bij Senegal was er een basisplek voor Kalidou Koulibaly (ex-Genk) en Cheikhou Kouyaté (ex-Anderlecht). Mbaye Diagne (ex-Lierse en -Westerlo) mocht net als Krepin Diatta (Club) invallen.

   

  Senegal speelt tegen Madagascar of Tunesië in de halve finale. Bij hun 16e deelname willen Mané en co graag een eerste triomf. Na de verrassende uitschakeling van Egypte geldt Senegal als de grote favoriet op toernooiwinst. 

  Finale
  Algerije Senegal 1-0
  1/2e finales
  Senegal Tunesië 1-0 (n.v.)
  Algerije Nigeria 2-1
  1/4e finales
  Senegal Benin 1-0
  Madagaskar Tunesië 0-3
  Nigeria Zuid-Afrika 2-1
  Ivoorkust Algerije 1-1 (pen: 3-4)
  1/8e finales
  Marokko Benin 1-1 (pen: 1-4)
  Oeganda Senegal 0-1
  Nigeria Kameroen 3-2
  Egypte Zuid-Afrika 0-1
  Madagaskar Congo 2-2 (pen: 4-2)
  Algerije Guinee 3-0
  Mali Ivoorkust 0-1
  Ghana Tunesië 1-1 (pen: 4-5)