Ga naar de inhoud

meest recent

Van Vleuten grijpt de macht na eerste bergrit in Giro Rosa

 di 9 juli 2019 16:33

Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) is de nieuwe rozetruidraagster van de Giro Rosa. Ze won dinsdag met ruime voorsprong de eerste bergrit en zit op schema om zichzelf op te volgen als eindwinnares.

Het hoogtepunt van de vijfde rit van de Giro Rosa moest de aankomst bovenop de legendarische Passo Gavia worden, maar door lawinegevaar was de organisatie verplicht de finale te hertekenen.

 

De alternatieve aankomstplaats bovenop de Passo Torri di Fraele (7,3 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3%) bleek pittig genoeg voor spektakel en om het klassement door elkaar te halen.

 

Nikola Noskova, Pauliena Rooijakkers en Leah Kirchmann begonnen met een kleine voorsprong op een erg uitgedund peloton aan de slotklim, maar zij werden al snel overvleugeld door de 36-jarige Van Vleuten, die vroeg voor de aanval koos.

 

De Nederlandse reed steeds verder weg van al haar concurrentes. Ze finishte uiteindelijk met een voorsprong van meer dan 2 minuten. Lucinda Brand werd tweede, roze trui Katarzyna Niewiadoma derde. Onvoldoende voor de Poolse om haar leidersplaats te behouden. Ze wordt voorbijgewipt door Van Vleuten.

 

Van Vleuten krijgt woensdag een opdracht op haar maat voorgeschoteld: een klimtijdrit van 12,1 km tussen Chiuro en Teglio.  

rittenschema Giro Rosa 2019
      winnaar leider
rit 1 Cassano Spinola – Castellania (ploegentijdrit) 18 km Canyon-SRAM Niewiadoma
rit 2 Viu – Viu 78 km Vos Niewiadoma
rit 3 Sagliano Micca – Piedicavallo 104 km Vos Niewiadoma
rit 4 Lissone – Carate Brianza 101 km Borghesi Niewiadoma
rit 5 Ponte in Valtellina – Lago di Cancano 101 km Van Vleuten Van Vleuten
rit 6 Chiuro – Teglio (tijdrit) 12,1 km Van Vleuten Van Vleuten
rit 7 Cornedo Vicentino – San Giorgio di Perlena 128 km Vos Van Vleuten
rit 8 Vittorio Veneto – Maniago 133 km Banks Van Vleuten
rit 9 Gemona del Friuli – Chiusaforte 126 km Van der Breggen Van Vleuten
rit 10 San Vito Al Tagliamento – Udine 120 km Vos Van Vleuten