• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Prudhomme: "Dank u, Brussel, voor mijn meest emotionele Grand Départ"

  " "

  Eddy Merckx naast Christian Prudhomme in de auto bij de Tour-start zaterdag.

  Na 3 feestdagen in Brussel en België ter ere van Eddy Merckx heeft de Tour gisteren de oversteek gemaakt naar Frankrijk. Tour-baas Christian Prudhomme maakte bij onze RTBF-collega's de balans op van de Belgische start: "De ontvangst en de Grand Départ van de Tour waren absoluut magnifiek."

  Prudhomme was vooraf niet bang voor een succesvolle Tour-start. "Omdat het Brussel is, omdat het Eddy is", klonk hij toen zelfverzekerd.  Maar zijn verwachtingen werden meer dan overtroffen, met zowel zaterdag als zondag 500.000 toeschouwers in Brussel.

   

  "Ik vergezelde Eddy Merckx van het startdorp tot aan de startlijn. De mensen scandeerden zijn naam: "Eddy, Eddy!", sommigen weenden toen hij passeerde. Het was onvergetelijk. De "Grand départ" was perfect geslaagd en dat zeg ik niet om te flatteren. "

   

  "Het was zonder twijfel de meest emotionele "Grand départ" die ik heb beleefd", legde Prudhomme uit, en die draait toch al 15 jaar mee. "We weten dat België Eddy Merckx koestert. Maar dat mee beleven en zien maakt dat gevoel nog sterker."

  "Ik zei het donderdag al: "We hebben ons niet vergist in Brussel""

  Prudhomme heeft een speciale band met Merckx: "Hij was als kind al mijn referentie in de koers en is dat altijd gebleven. De eerste keer dat ik de gele trui zag voorbijkomen, was dat Eddy Merckx. Ik ben de koers beginnen te volgen met de kampioen Merckx."


  "Mijn liefde en passie rond het wielrennen draaide rond Eddy. Natuurlijk waren er ook zijn tegenstanders, Thévenet of Ocana. Maar Eddy was het centrum. En 50 jaar later nog steeds."


  De massa volk langs de Belgische wegen de voorbije dagen heeft het getoond: "Iedereen heeft kunnen zien dat het hart van het mondiale wielrennen in  België klopt. Het klopte in Brussel, het klopte in Binche. Ik wil gewoon simpelweg "dank u" zeggen."


  "Ik heb het vanaf donderdag al gezegd: we hebben ons niet vergist. Naar België komen om de 100e verjaardag van de gele trui en de 50e verjaardag van de eerste zege van Eddy te vieren was een kans. En we hebben die gegrepen, omdat de stad Brussel kandidaat was."

  " "

  Christian Prudhomme en Eddy Merckx bij de koning en de koningin.

  Enkele impressies van de Grand Départ: