• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Nasri: "Kompany heeft me gebeld en ik ben gekomen"

  "Ik zal mijn ervaring ten dienste stellen van de jonge ploeg."

  Samir Nasri is vanmiddag gepresenteerd aan pers en publiek. De 32-jarige Franse aanwinst van Anderlecht stak vooral zijn respect voor speler-manager Vincent Kompany niet onder stoelen of banken.

  Samir Nasri maakte zijn debuut als profvoetballer in 2004 bij Marseille. Daarna volgden passages bij Arsenal, Manchester City, Sevilla, Antalyaspor en West Ham.

   

  Nu is Nasri bij Anderlecht beland, waar hij op zijn 32e een van de dragende spelers van de ploeg moet worden. Op voorspraak van Vincent Kompany, zijn voormalige ploegmaat bij City, kreeg Nasri een contract voor een jaar, met optie op een jaar extra.

   

  "We zijn zeer blij dat we een speler van dit kaliber kunnen binnenhalen", zei technisch directeur Frank Arnesen bij de voorstelling van Nasri.

   

  "Iedereen kent onze situatie: we hebben een moeilijk seizoen achter de rug, zonder Europees ticket. Dan sta je niet meteen in een goeie positie om deze speler aan te trekken, maar dankzij Vincent Kompany is dat gelukt."

   

  "We hebben een heel jong elftal, dus voor ons is het zeer belangrijk dat we daar een paar spelers met ervaring aan toevoegen. Spelers ook die op topniveau in Europa gespeeld hebben. Dat is ook belangrijk voor de as in je ploeg, waar Nasri en Kompany zullen staan."

  Nasri: "Vincent belde me en ik ben gekomen"

  "Ik ben zeer gelukkig dat ik hier mag zitten", zei Nasri toen hij aan het woord kwam.

   

  "Zelf heb ik - net als Anderlecht - een ietwat moeilijk seizoen achter de rug met een vervelende kuitblessure, maar ik voel me nu weer goed. Het is zaak om een goeie voorbereiding te hebben en dan zal ik klaar zijn tegen de start van de competitie."

   

  "Waarom Anderlecht? Omdat Vincent me gebeld heeft en het project uitgelegd heeft. Aangezien ik in Europa wilde blijven, ook wegens het familiale aspect, en geld niet de doorslag gaf, heb ik beslist naar hier te komen."

   

  "Ik kies voor het sportieve project en voor een vriend. Ik heb zeer veel respect voor Vincent. We hebben een goeie relatie. Ik ken hem al jaren."

   

  "Het is de bedoeling dat ik een beetje als voorbeeld dien voor de jonge spelers en mijn ervaring ten dienste stel van de jonge groep. Ik ben nooit de veteraan van de ploeg geweest, maar nu is dat wel zo. Twee of drie jaar geleden was ik hier niet klaar voor geweest, maar door vader te worden zie ik de zaken ook anders."

  "Ons doel is kampioen te worden"

  Anderlecht speelt komend seizoen niet in Europees verband, maar dat deert Nasri niet. "Ik weet vooraf dat ik maar één match per week zal spelen, maar dat is geen probleem", zegt hij.

   

  "Ons doel is kampioen te worden en ons te plaatsen voor de Champions League. Tegen de play-offs moeten we er zeker staan, dat heb ik al vernomen. Maar ik ben hier nog maar pas en kan de groep nog niet goed genoeg inschatten."

   

  "Over mijn positie zullen we het nog wel hebben. Vincent werkt aan 2 systemen. Ik ben nogal polyvalent en speel waar hij me nodig heeft. Maar dat gesprek voeren we later wel, ik ga me nu eerst voorbereiden op het seizoen en proberen blessures te voorkomen."

   

  De Belgische competitie is een onbekende factor voor Nasri, al kon hij wel de namen van de topclubs opsommen.

   

  "Ik zal hier niet beweren dat ik de competitie door en door ken, maar ik weet wel iets. Club Brugge, Genk, Standard: allemaal clubs die zeer sterk zijn in een fysiek veeleisende competitie. Ik verwacht een mooie strijd in een goeie competitie."

  "Misschien wat negatieve dingen"

  Nasri is geen onbesproken figuur. In het verleden kwam hij in aanvaring met perslui, ploegmakkers en bestuurders. Zo mocht hij met Frankrijk niet mee naar het WK 2014 in Brazilië, omdat hij een slechte invloed zou hebben op de spelersgroep.

   

  In 2018 stond Nasri gedwongen langs de zijlijn. De Fransman kreeg tijdens zijn uitleenbeurt door Manchester City aan Sevilla in het seizoen 2016-2017 een intraveneuze behandeling in een Amerikaans ziekenhuis, wat volgens de wetgeving van het Wereldantidopingagentschap (WADA) niet toegestaan is.

   

  Over die periode wil hij niet te veel kwijt. "Maar het was de zwaarste periode uit mijn loopbaan. Gelukkig had ik de steun van mijn familie. Als je bij een grote club voetbalt en de wereld ligt aan je voeten, denk je niet te veel na. Maar in die periode dacht ik wel veel na, over de toekomst vooral. Ik kwam met mijn voetjes weer op de grond en ben er matuurder door geworden."

   

  "Verder heb ik wat problemen gehad met de Franse pers. Daardoor heeft de publieke opinie haar mening gevormd en kreeg ik een imago opgeplakt. Ik heb fouten gemaakt en heb mijn karakter, daarom zul je misschien wat negatieve dingen gelezen hebben op internet. Maar daar denk ik nu niet meer aan."