• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Malisse: "Tegen Djokovic zijn kansen 65-35, maar Goffin moet genieten"

  Xavier Malisse

  Xavier Malisse

  David Goffin stapt deze namiddag Centre Court op voor de kwartfinale op Wimbledon. Goffin is de eerste Belgische man die dat voor elkaar krijgt sinds Xavier Malisse. Die is zelf ook in Londen.  "De tweede week op Wimbledon is altijd veel specialer."

  Sporza zendt ruime samenvatting uit van Djokovic-Goffin

  Een ruime samenvatting van de kwartfinale van David Goffin tegen Novak Djokovic is vandaag te bekijken na de uitzending van de Ronde van Frankrijk.

  "Verbaasd? Ja en nee"

  Wimbledon 2002: Xavier Malisse speelt in de kwartfinales tegen de Nederlander Richard Krajicek. Na een spannende vijfsetter gaat hij nog een ronde verder en lonkt de finale. Uiteindelijk kraakt Malisse in zijn halve finale in de vijfde en beslissende set tegen de Argentijn David Nalbandian.

   

  17 jaar later is Malisse opnieuw in Londen, waar hij deelneemt aan het dubbelspel voor legendes (foto). Dinsdag won  Malisse met zijn dubbelpartner Mirnyi uitgerekend tegen Thomas Johansson, de trainer van David Goffin. Goffin is vandaag de Belgische hoop.

   

  "Of ik verbaasd ben over zijn kwartfinale? Ja en nee. Ja, gezien zijn niveau van de laatste jaren. Nee, want het is niet verbazend dat hij zijn niveau terugvindt. Hij staat nog altijd in de top 30, heeft alle slagen en iedereen heeft wel eens een dipje."

   

  "Eigenlijk is hij op dit toernooi op elk vlak sterk. Hij is sowieso een slimme speler, hij beweegt goed en zijn opslag is deze week veel beter dan anders. Vergeet ook niet dat hij een andere coach heeft sinds een tijdje. Dat is altijd even aanvoelen en leren geloven in de instructies die de coach je geeft." 

  Genieten van de tweede week

  De opdracht voor David Goffin in zijn kwartfinale is wel huizenhoog: voorbij de nummer 1 van de wereld, Novak Djokovic, geraken. "Je moet realistisch zijn. Op papier zijn de verhoudingen 65 - 35 procent in het voordeel van Djokovic", zegt Malisse.

   

  "Elke match moet gespeeld worden, natuurlijk. Djokovic kan een mindere dag hebben en Goffin voelt zich goed. Hij heeft nog geen te zware matchen gespeeld, dus hij zal fysiek nog goed zitten."

   

  Het advies van Malisse aan Goffin is vooral om te genieten. "De tweede week is altijd veel specialer. De kleedkamer en het restaurant zijn leeg, de trainingen zijn rustiger, maar ook de aandacht is groter. Daar moet je mee omkunnen, maar het is ook plezant."

   

  "De favorieten voor het toernooi zijn nog altijd de klassieke drie: Federer, Nadal en Djokovic. Ik heb niet het gevoel dat spelers als Tsitsipas, Zverev of Kyrgios dit of volgend jaar een grandslamtoernooi gaan winnen. Ik tip op Djokovic omdat hij zo constant is. Maar hopelijk wordt het Djokovic niet, want dan heeft David hem misschien geklopt."

  De tweede week is altijd veel specialer. De kleedkamer en het restaurant zijn leeg, de trainingen zijn rustiger, maar ook de aandacht is groter. Daar moet je mee omkunnen, maar het is ook plezant.

  Xavier Malisse