• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Coach Ceyssens over instorting van Mertens: "Geen mentale kwestie, wel fysieke"

  "Elise toonde niet dezelfde intensiteit als tegen Wang."

  Elise Mertens (WTA-21) is maandagnamiddag gestrand in de 1/8e finales. Ze was niet opgewassen tegen Barbora Strycova (WTA-54). Een fysieke kwestie, zegt haar coach.

  Bij 1-0 in sets en 5-2 in set 2 had Mertens de sleutel in handen om de wedstrijd in haar voordeel te beslechten. Maar ze verloor 9 spelletjes op een rij en gaf de partij helemaal uit handen.

   

  "Het leek alsof Elise de wedstrijd onder controle had, maar ik voelde vanaf het begin dat haar intensiteit niet even hoog lag als in haar vorige wedstrijd tegen de Chinese Wang", zegt Robbe Ceyssens, de coach van Mertens.

   

  "Elise moest nu zelf alles gaan halen en afdwingen. Als je dan niet met die frisse energie aan de start komt, dan wordt het meteen moeilijk."

   

  "Toch stond ze mooi voor, maar plots was er een dip. Het is niet dat ze bang is om te winnen, want in een vorige wedstrijd is ze van ver teruggekeerd."

   

  "Het is dus geen mentale zaak, want daarin is ze sterk gegroeid. Het was tegen Strycova gewoon een fysieke kwestie. Ze had eerder in het toernooi een dubbelmatch van 3 uur gespeeld, daarna een enkelpartij van een 3-tal uur..."

  "Kijken waar we energie kunnen sparen"

  Mertens weet dus waar ze aan moet werken. Ceyssens: "Als Elise het goed wil doen in de grandslamtoernooien en daarin de tweede week wil halen, moeten we eens bekijken hoe we het voortaan gaan aanpakken, zeker met dat dubbel erbij."

   

  "Ze dubbelt al minder, we bouwen stilaan af, maar op de belangrijke toernooien wil ze het doen, gewoon omdat ze het heel graag doet. Elise staat in het dubbel in de top 10 van de wereld en we kunnen in dat dubbel ook wel wat dingen oefenen voor het enkel."

   

  "Maar we moeten het allemaal eens analyseren. We zien andere topspeelsters die het dubbel afbouwen om aan hun enkelcarrière te werken. Het is vooral zaak om momenten te zoeken waarin we op grandslamtoernooien energie kunnen sparen."

  Elise Mertens zelf na de wedstrijd bij Dirk Gerlo: