• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Berteele over EK: "Alle talent gebruiken, alleen vriendinnen volstaat niet"

  " "

  Doel bereikt voor de Belgische basketbalvrouwen: top 6 op het EK, Tokio kan nog.

  Nu het stof van het EK basketbal voor vrouwen is gaan liggen, blikken we nog een keer terug op het toernooi van de Belgian Cats met radiocommentator Carl Berteele. "Ze hebben de olympische droom levend gehouden. Maar er zal fysiek gewerkt moeten worden en met Resimont en Abdelkader gepraat."

  De Cats speelden enkele moeizame wedstrijden op dit EK, waarbij ze het zichzelf moeilijker maakten dan nodig. "Er is dus ruimte voor verbetering", stelt Berteele na de 5e plaats van België. "Maar wat ik absoluut op nummer 1 wil zetten is dat ze de olympische droom levend hebben kunnen houden."

   

  "Ze zijn naar Servië vertrokken om bij de eerste 6 te eindigen. Bij een aantal volgers klonk het dat die ambitie misschien wat laag was ingeschat, want België pakte op het vorige EK brons en op het WK vorig jaar was het vierde."

   

  "Maar blijkbaar hadden de Cats dat toch tamelijk goed ingeschat. In het achterhoofd zat die mogelijke medaille, maar het allerbelangrijkste was het toernooi voor de Spelen."

   

  "Over de manier waarop kun je wel zeggen dat er verbetering mogelijk is. Dat zal wel aan bod komen in de evaluatie van het toernooi: was dit de sterkste selectie of moeten er veranderingen komen?"

  "Belgische speelsters moeten naar het buitenland"

  Waar ziet Berteele nog ruimte voor verbetering bij de Belgische basketbalvrouwen? "Er moet vooral gewerkt worden op fysiek vlak", klinkt het stellig. "Dat hebben we met z'n allen kunnen vaststellen. In vergelijking met het EK van 2 jaar geleden is het fysieke niveau gestegen: er wordt sneller gespeeld, er wordt keihard verdedigd en de snelheid van uitvoering is ook omhoog gegaan."

   

  "In 2017 in Praag speelden de Belgian Cats heel mooi basketbal, qua snelheid zaten ze daar bij de top 3. Hoe ze de bal toen lieten rondgaan, dat was een streling voor het oog. Het leek soms alsof het liep zoals op training. Zo hebben ze brons kunnen pakken."

   

  "Op het WK - met landen als de VS, Australië, Canada en China - was dat nog altijd zeer goed. België was toen als 4e het 2e Europese land achter Spanje. Maar nu is er door iedereen weer een stap gezet. En niet alleen door de ploegen in onze poule  ((Rusland, Wit-Rusland en Servië), toch de groep des doods."

   

  "Maar in de barrage hadden de Cats ook een pak werk met Slovenië, dat keihard verdedigde en fysiek enorm snel was. Dus is het zaak voor de Belgische speelsters om naar het buitenland te gaan. Het merendeel speelt daar al. Maar als je in België blijft en je hebt geen Europese contacten met hard verdedigende ploegen, dan schiet je tekort. Daar moet iets veranderen."

  De Cats moeten vooral op fysiek werken. In vergelijking met het EK 2 jaar geleden is het fysieke niveau gestegen: er wordt sneller gespeeld en keihard verdedigd

  Carl Berteele

  "Er moet gepraat worden met Resimont en Hind Abdelkader"

  Ook de selectie kan nog sterker, weet Berteele: "Bij Braine speelt al jaren de Amerikaanse Celeste Trahan-Davis. Dat is sowieso een aanwinst, alleen is met de val van de regering de zaak van haar naturalisatie op de lange baan geschoven. Dat is jammer, want zonder die val was ze er gewoon bij geweest op het EK."

   

  "Trahan-Davis is niet meer van de jongsten, maar ze heeft ongelooflijk veel ervaring. Die moet erbij komen."

   

  Berteele ziet ook een plaats voor de Speelster van het Jaar, Laure Resimont, en voor Hind Ben Abdelkader. "Die laatste is ook al in Amerika actief. Maar bij deze 2 namen hoor ik waaien dat ze ook moeten passen in de groep."

   

  "Dat is natuurlijk een element waar bondscoach Philip Mestdagh heel hard op hamert: dit is een groep vriendinnen. De Ieperse connectie is de basis van deze Cats. Er zijn heel weinig einzelgängsters in de ploeg. Die 2 genoemde speelsters heten nogal individuele talenten te zijn. Daar moet dus mee gepraat worden."

   

  "De vaststelling is ook dat je niet meer naar een EK of WK kan met alleen maar vriendjes onder het mom van "het zal wel allemaal lukken, we hangen goed aan elkaar". Dat is een goeie basis, maar er moet meer zijn. Het talent dat in België aanwezig is, moet gewoon gebruikt worden."

  De vaststelling is ook dat je niet meer naar een EK of WK kan met alleen maar vriendjes. Dat is een goeie basis, maar er moet meer zijn. Het talent dat in België aanwezig is, moet gewoon gebruikt worden.

  Carl Berteele

  "Cats naar de Spelen schreeuwen in Sportpaleis"

  De volgende opdracht zijn enkele kwalificatiematchen voor het volgende EK in november. Daarna is er in februari het kwalificatietoernooi voor de Spelen, waarvoor België kandidaat-gastland is. "Dat zou inderdaad een grote optie zijn. Maar Spanje won weer het EK en Groot-Brittannië haalde de halve finales. Zij hebben de O2 Arena. Die organisatie halen zal dus niet makkelijk zijn."

   

  "Maar stel dat België van 2 tot 10 februari dat toernooi mag organiseren in de Lotto Arena of het Sportpaleis, dan moet je vanaf 1 januari een enorme reclamecampagne op gang brengen, moeten er heel democratische prijzen gevraagd worden en moet iedereen die zin heeft om vrouwenbasketbal te zien de kans krijgen om af te komen en de Cats naar de overwinning te schreeuwen."

   

  "Er zijn 3 wedstrijden. Je moet er eigenlijk 1 winnen, want de top 3 van de poule gaat naar de Spelen. De vrouwenploeg was nog nooit op de Spelen. Daar moeten we vol voor gaan."

  Ann Wauters.

  "Ann Wauters moet naar een club"

  Wie absoluut naar Tokio wil, is boegbeeld Ann Wauters, eind dit jaar 39. Ze zal dan wel een ploeg moeten vinden, want nu had ze zich na een knieoperatie maanden naast het veld voorbereid. Berteele: "Ze beseft dat zelf. Ze heeft de maand juli om alles een op een rijtje te zetten."

   

  "Natuurlijk moet ze naar een club. Ze moet in de week trainen. Ik denk dat het grootste deel van het fysieke werk gebeurd is, ze heeft haar revalidatie zo goed als achter de rug. Ze heeft getoond dat ze kan spelen op het EK. Ze heeft haar deel gedaan, ze blijft bij de nationale ploeg. Ze is de aanjaagster, iedereen kijkt nog altijd naar haar op. Dat mag niet verloren gaan. Maar dan moet ze tegen februari wat competitieritme opdoen."