• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Zou het straf vinden als Alaphilippe La Planche overleeft in het geel"

  Julian Alaphilippe veroverde gisteren de gele trui, maar hoelang kan hij die vasthouden? De meningen zijn hierover verdeeld. Volgens José De Cauwer en Michel Wuyts is donderdag de sleutelrit.

  Julian Alaphilippe zou wel eens de Greg Van Avermaet van deze Tour kunnen worden, de renner die de Ronde van Frankrijk niet zal winnen, maar die wel heel lang in het geel mag rondrijden.

   

  "De rit naar La Planche des Belles Filles (op donderdag) wordt cruciaal", zegt José De Cauwer. "Hij zal daar heel goed moeten zijn om de trui te behouden. Als ik mijn ogen sluit, zie ik beelden van La Planche des Belles Filles voor mij waar er écht gekoerst wordt en waar renners erdoor zakken. Een klim van 7 kilometer lang, met stukken tot 20 à 24%."

   

  "Ik zou het straf vinden als hij La Planche zou overleven in het geel. Maar het zou misschien toch kunnen. En dan kan het inderdaad zijn dat hij vertrokken is voor een vrij lange periode. De vraag is ook: zal Deceuninck-Quick Step de boel willen blijven controleren?"

   

  Michel Wuyts: "Vorig jaar won Alaphilippe in Le Grand Bornand een stevige Alpenrit en een paar dagen later in Bagnères-de-Luchon een zware Pyreneeënrit. Alleen stond hij toen al op achterstand en kon hij meegaan in een vroege vlucht. Daaraan hield hij ook zijn bolletjestrui over."

   

  "Nu is het een ander paar mouwen: hij moet die gele trui verdedigen, wat hij als Fransman uiteraard wel zal doen. Maar als hij zich in de Vogezen niet goed genoeg voelt, kan hij zich beter weer op achterstand laten rijden om ruimte te creëren voor de 2e helft van de Tour. Alleen moet je de gele trui dan wel afgeven."

  "Als hij voor klassement wil gaan, moet hij ook langere klimwerk trainen"

  Dat Alaphilippe de gele trui ook in Parijs nog zal dragen, is dus een utopie. Nochtans heeft hij het lichaam van een klimmer. "Hij is nu vooral een puncher", zegt José De Cauwer. "In dat soort superinspanningen is hij heer en meester."

   

  Wuyts: "Hij beperkt zich tot beklimmingen van een minuutje of 10, terwijl hij als klassementsrenner cols van 1 uur moet aankunnen. Dat betekent dat hij meer op dat langere werk zou moeten trainen."