"De Red Flames zouden niet misstaan hebben op het WK"

  Imke Courtois en Jan Mulder.

  Met de titel voor de VS is zondagavond een punt gezet achter het WK voor vrouwen. Nederland was de klos. "De overwinning van de Amerikaanse dames is verdiend", vinden analisten Imke Courtois en Jan Mulder.

  Op de Amerikaanse triomf valt weinig of niks af te dingen, zeggen Jan Mulder en Imke Courtois in koor.

   

  Mulder: "Het is een verdiende overwinning voor de VS, alleen vind ik het jammer dat ze gewonnen hebben dankzij onder meer een betrekkelijk dubieuze strafschop."

   

  "Maar ze hebben veel getoond op het WK en dus is hun zege terecht, weliswaar zonder dat ze mijn enorm grote sympathie hebben. Ze hadden immers wel wat praatjes. Je kunt het de winnaarsmentaliteit van de Amerikaanse vrouwen noemen, maar soms was hun houding gewoon onsportief."

   

  "Nederland heeft me tijdens het hele toernooi in het spel dan weer zwaar teleurgesteld. Ik ben een liefhebber van open, aanvallend en positief spel, dus komt deze nederlaag in de finale niet uit de lucht vallen. Alles is een beetje in de hand gewerkt door de te voorzichtige aanpak van de trainer, die het voor het overige wel goed gedaan heeft."

   

  "De VS is de terechte wereldkampioen", vindt ook Imke Courtois. "Ik heb trouwens genoten van het hele toernooi. Het tempo ligt steeds hoger en je ziet steeds meer technische acties. Er was ook wat drama en er waren veel spontane emoties, die je bij de vrouwen meer ziet dan bij de mannen."

   

  "Maar er is zeker nog een weg af te leggen, want we hebben ook een aantal minder goeie wedstrijden gezien. Dat zal ik zeker niet ontkennen."

   

  Mulder: "Het spel was hier en daar zeer hard en daar leed de techniek een beetje onder. De imitatie van Premier League-tackles kunnen we missen als kiespijn."

  "Meer geld voor Belgisch vrouwenvoetbal"

  De Belgische dames wisten zich niet te plaatsen voor het wereldkampioenschap. Imke Courtois: "Als meer Europese landen naar het WK mogen, zal het sowieso makkelijker worden."

   

  "Ik denk dat België al niet misstaan had op dit toernooi. Met Kameroen, Thailand en Chili zag ik minder sterke ploegen dan de Red Flames op dit WK. Ik verwacht de Flames binnenkort wel op het wereldkampioenschap."

   

  "Het komt erop aan om te blijven inzetten op de jeugdwerking. Er zou meer geld naar het vrouwenvoetbal moeten vloeien. Nu is het omgekeerd: als er gepresteerd wordt, is er plots geld en sponsoring. Maar er zou eerst wat werkingsgeld moeten instromen, zodat er gepresteerd kan worden."

  Facebook-live met Imke en Jan: