• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Alaphilippe ging geweldig tekeer, maar het was bibberen tot de finish"

  Vorig jaar was Julian Alaphilippe goed voor 2 ritzeges en de bolletjestrui, nu staat de teller na 3 dagen al op 1 zege en een gele trui. "Dit is een droom die altijd ergens in mijn hoofd speelde", zegt Alaphilippe.

  "Ik had meerdere opties: ik had kunnen wachten tot de laatste 300 meter, maar ik voelde me goed op de klimmetjes en zei tegen Dries (Devenyns): "Ga vol op kop rijden en op de top zullen we dan wel zien." Toen ik zag dat iedereen à bloc zat, heb ik niet meer getwijfeld."

   

  "Ik heb alles gegeven de laatste 15 kilometer. Ik had ook het voordeel dat we de finale verkend hadden. Dat ik ook nog de gele trui pak, is een bonus. Ik schrijf zo toch wat geschiedenis in mijn sport. Het is een droom die altijd al in mijn hoofd speelde."

   

  Voor Alaphilippe is het al de 11e zege van het seizoen. Eerder won hij onder meer Milaan-Sanremo, de Strade Bianche en Waalse Pijl. "Ik had vorig jaar al een ongelooflijk jaar, maar ik voelde me nooit eerder zo goed op een fiets én zo goed in mijn hoofd."

  Lefevere: "Heel riskant"

  Patrick Lefevere kan opgelucht ademhalen, want de kop is eraf voor Deceuninck-Quick Step. "Julian ging geweldig tekeer, maar we hebben toch gebibberd tot de finish. Het plan was eigenlijk om te sprinten voor de zege, maar met Julian weet je het nooit. Het was een heel riskante onderneming."

   

  "De gele trui is een mooi extraatje, alleen is Asgreen zwaar gevallen in een afdaling in de finale. Dat kan ons nog zuur opbreken, want hij is de motor op het vlakke. Maar ja, wij moeten toch altijd op kop rijden, geel of niet."

   

  En nu een glaasje champagne? "Dat zeker! We zitten er in de juiste stad voor."

  Lampaert: "Op Julian kun je rekenen. Wat een klasbak!"

  • Yves Lampaert: "Fenomenaal, hé. Het is een klasbak, zeker in dit soort werk is hij de beste van de wereld. Op Julian kun je rekenen. Hij moest het wel van zo ver doen als hij ook nog het geel wou pakken. Dit is een opsteker na het openingsweekend, waar het toch steeds net niet was."

   

  • Dries Devenyns: "Na het weekend waren we ontgoocheld, maar er was geen paniek. Toen we deze rit vorige week verkenden, zei Julian meteen: "Dit is mijn rit." Gisteravond heeft hij ervan gedroomd en vandaag heeft hij het waargemaakt. Met ook nog het geel erbovenop gaan we een mooie week tegemoet."

  Pechvogel Asgreen geeft nekbrace af en stapt uit ziekenwagen