• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Axel Merckx: "Onaanvaardbaar dat Aimé De Gendt tijdrit op gewone fiets reed"

  " "

  Zoek de fout. Iets klopt er niet bij Wanty-Gobert voor de ploegentijdrit van gisteren.

  Het was een opmerkelijk beeld gisteren in de ploegentijdrit. Van de 8 renners van Wanty-Gobert reed er eentje op zijn gewone fiets rond: Aimé De Gendt. Zijn tijdritfiets werd afgekeurd. "Onaanvaardbaar", noemde Axel Merckx het in Vive le vélo.

  Wanty-Gobert eindigde gisteren 22e en laatste over het golvende tijdritparcours door de hoofdstad. De Gendt deed zijn uiterste best, maar kon niet zijn maximale bijdrage leveren. Sowieso is een ploegentijdrit een keiharde discipline, laat staan dat je het met een gewone fiets moet doen. Al hield De Gendt het bijna tot het einde vol.

   

  Ploegmaat Frederik Backaert deed het verhaal na de koers: "De 2 tijdritfietsen (1 eerste keus, 1 reserve, red) van Aimé werden afgekeurd. Wat heel raar is, want er is niets aan de positie veranderd. Dat is weer typisch iets van die regeltjes."

   

  We hebben wel het geluk gehad dat we hier in de Tour starten met een nieuwe aerofiets, die is getest in een windtunnel en dat scheelt toch 30 watt. Aimé heeft heel lang kunnen volgen, tot de laatste 1,5 kilometer. En ik vond hem nog heel sterk ook. Dus die nieuwe wegfiets is wél goedgekeurd."

  Axel Merckx: "Onaanvaardbaar"

  's Avonds in de talkshow Vive le vélo legde Vannieuwkerke zijn gasten het euvel opnieuw voor. De presentator wist dat De Gendt met de afgekeurde fiets al tijdritten had gereden dit jaar. Axel Merckx klonk evenwel streng: "Sorry dat ik dit moet zeggen, maar het is eigenlijk niet aanvaardbaar."

   

  "Als ploeg moet je zeker maken dat die fietsen in orde zijn. Je hebt tijd genoeg om de fietsen voor de start te laten checken bij de commissarissen. Dat hebben de meeste ploegen gedaan. Ik weet niet of Wanty dat gedaan heeft, maar op dit niveau is dit niet aanvaardbaar."

   

  Ook al mocht hij in andere tijdritten in 2019 wél starten met zijn vehikel. Merckx: "Dat is de ene commissaris tegenover de andere. Dat is het probleem. Maar bij de start van de Tour in een ploegentijdrit moet je er zeker voor zorgen dat je fiets 100 procent in orde is met de commissaris die daar aan de start staat."

   

  "Ik liep 's ochtends in de buurt van de start en bijna alle ploegen waren daar met hun personeel om de fietsen nog eens te laten checken. Dan kun je nog iets aanpassen."

  Bij de start van de Tour in een ploegentijdrit moet je er zeker voor zorgen dat je fiets 100 procent in orde is bij de commissaris die daar aan de start staat

  Zoek De Gendt: