• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wuyts: "Als Belg pleit ik vandaag voor een kans voor Van Aert"

  Wout van Aert zondag in Brussel met de witte trui.

  Wout van Aert zondag in Brussel met de witte trui.

  Wout van Aert is niet alleen in het bezit van wit, in het algemene klassement staat onze landgenoot op amper 10 seconden van gele trui Mike Teunissen. Michel Wuyts verwacht nog grootse prestaties van Van Aert.

  "Ik ben zwaar onder de indruk", zegt tv-commentator Michel Wuyts na het openingsweekend in Brussel en de opzienbarende prestaties van Jumbo-Visma en Wout van Aert.

   

  "Jumbo-Visma heeft de rest gedegradeerd en ik ben vooral onder de indruk van wat Wout van Aert in de ploegentijdrit laten zien heeft. Ik vond hem de sterkste. Hij was nog fris in de laatste rechte lijn. In zo'n rit is dat een kunststuk."

   

  "Wanneer ik Van Aert opnieuw verwacht de komende dagen? Maandag al! Met deze drive moet hij doorgaan, al moet hij natuurlijk de toelating krijgen van zijn ploeg, want Mike Teunissen rijdt in het geel. Maar als Belg zou ik pleiten voor een kans voor Van Aert."

   

  "De 3e rit heeft een finale van een dikke 40 kilometer met 4 hellingen, waarvan 3 van 3e categorie met een percentage van 10 tot 12. Daar kun je al iets doen als tempobeul en knaller op korte heuveltjes die Van Aert is. En zo kan de gele trui zelfs een optie worden..."

  "Domper voor Bardet en jongens van Movistar"

  Voor toppers als de Movistars Quintana (95e in de stand op 1'15") en Valverde (97e op 1'15") en Romain Bardet (108e op 1'29") is het openingsweekend minder vlot verlopen.

   

  Wuyts: "Het valt voor Bardet nog enigszins mee in vergelijking met vorig jaar. De schade is nog enigszins beperkt tegenover een Thomas (8e op 30") en Bernal (7e op 30"), die ik nog altijd als de favorieten beschouw."

   

  "Ik had in de ploegentijdrit wel meer verwacht van Movistar. Met 40 seconden verlies waren die vooraf tevreden, maar het zijn er meer geworden. Ze zijn op 1'05" geëindigd, als 17e. Dit is een domper voor hen, want dit moeten ze inhalen."

   

  "Dit zal verdomd pijn doen voor die mannen. Maar om nu te stellen dat de Tour al gereden is, dat is quatsch. Want er zijn nog vragen die een antwoord moeten krijgen, zoals: hoe goed is Thomas nu echt? Kan Bernal drie weken Tour aan?"

   

  "Dat weten die renners zelf ook nog niet. Dus jongens als Bardet moeten geloven dat het nog kan kantelen. Iets anders: Thibaut Pinot die met Groupama-FDJ 8e wordt in de ploegentijdrit op 32 seconden van Jumbo-Visma. Die gaat Bardet dus ver vooraf en dat zal bij Bardet zeker pitsen."

  "Brussel geslaagd met flinke onderscheiding"

  Na twee dolle dagen in België verhuist het Tour-circus vandaag naar Frankrijk. Wat onthoudt Michel Wuyts van de doortocht door onze hoofdstad?

   

  "De beleving was schitterend. Ik heb in het eerste deel van de Tour 3 piekmomenten beleefd in de 27 jaar dat ik erbij was: in 2014 in Yorkshire was het nog straffer. Daar stond het overal, in de regen, 4/5 rijen dik. Ook Gent 2007, met de overwinning van Gert Steegmans in de sprint, was nog impressionanter."


  "Maar Brussel is geslaagd met een flinke onderscheiding. Dit is een multiculturele stad met 189 nationaliteiten. Ik hoop dat al die nationaliteiten nu weten wat de Tour is en zeker ook weten wie Eddy Merckx is."

   

  "Als je ziet hoe hoffelijk en onderdanig Eddy was tijdens de tweedaagse, dan is dat ook indrukwekkend. Dat was groots van de grootste..."