• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Planckaert ziet "McEwen-spurten" en roept om steunwieltjes voor Bardet

  Eddy Planckaert in Vive le Vélo.

  Eddy Planckaert heeft gisteren in Vive le Vélo zijn zegje kunnen doen over de eerste koerskilometers in de Ronde van Frankrijk. De groene trui van 1988 stelt zich vragen bij de huidige sprintvoorbereiding in het peloton en baalt dat Oliver Naesen het voorbeeld van Greg Van Avermaet niet wou of mocht volgen. Bekijk hier enkele fragmenten uit de aflevering van zaterdagavond. 

  "Ze oefenen op een treintje, maar ze gebruiken het niet"

  De massasprint van gisteren werd mee ontsierd door een valpartij, maar er zat vooral weer geen lijn in de voorbereiding van de sprintersploegen. "Ze kunnen zich niet meer organiseren", vertelde Eddy Planckaert gisteren aan de tafel van Karl Vannieuwkerke.

   

  "Iedereen zit te wachten op iedereen. Op 3 of 2 kilometer van de finish willen ze dan nog een treintje maken, maar dat is onbegonnen werk. De ploeg met de sterkste spurter moet wat vroeger een treintje proberen te maken. Als je zag waar Groenewegen nu nog op 3 kilometer van het einde zat. Dat is de gevarenzone, waar je moet manoeuvreren."

   

  "Het zijn allemaal McEwen-spurten geworden", verwijst Planckaert naar de Australische sprinter die de klus vaak in zijn eentje klaarde en geen schrik had van een klein gaatje.

   

  "Manoeuvreren is heel belangrijk geworden. Het echte aantrekken is er niet meer bij. Ze oefenen allemaal wel op zo'n treintje, maar ze gebruiken het niet. Ze willen het op zijn Sagans doen, maar dat is wel een chauffeur uit eerste klasse."

  "Waar zaten Naesen en Stuyven?"

  Greg Van Avermaet kleurde gisteren mee de eerste etappe op Belgische bodem. Met een ietwat atypische aanval raapte hij op de Muur van Geraardsbergen de bolletjestrui op. Van Avermaet kreeg lof van Eddy Planckaert, die niet begrijpt waarom andere Belgen geen interesse toonden in de maillot à pois.

   

  "Greg heeft me gecharmeerd met zijn actie. Maar dan denk ik: Oliver Naesen en Jasper Stuyven moeten dat ook kunnen. Waar zaten zij dan? Ga mee en probeer die bollen te nemen."

   

  Oliver Naesen moest bij kopman Romain Bardet blijven. "Dat Naesen niet mee mocht? Als Bardet geen 40 kilometer alleen kan rijden tot aan de Muur van Geraardsbergen, dan moet hij maar met steunwieltjes rijden."

  Campenaerts: "Ik ben op een goeie manier weggegaan bij Jumbo"

  Jumbo-Visma heeft de laatste jaren een complete metamorfose ondergaan. De Nederlandse ploeg was een tijdje geleden nog het kneusje van het peloton, maar stapelt tegenwoordig de successen op. Ook gisteren won het dankzij Mike Teunissen. Hoe kan Victor Campenaerts, die in 2016 en 2017 voor de Nederlandse ploeg reed, die ommekeer verklaren?

   

  "De ploeg was toen ook al heel gestructureerd. Maar nu is het budget verhoogd en zijn er een paar goeie renners bij. Als de bal dan begint te rollen... Ik heb er heel veel geleerd op het vlak van tijdrijden. Dat gaat over kleine details in de opwarming, over het materiaal, over indelen, over voeding."

   

  "Ik ben daar op een goeie manier weggegaan en ben dankbaar voor wat ik geleerd heb. Dat maakt me een betere renner voor de rest van mijn carrière. Het is mooi om te zien dat zij nu een topploeg in het peloton geworden zijn."

  Nog meer Vive le Vélo: Sammy Neyrinck kruipt in zog van Eddy Merckx

  Beelden uit de oude doos: veldrijder Eddy Planckaert

  Het eerste rugnummer in de Tour: 103, Jack Haig