Philippe Clement terug bij Club: "Ik wil hier meteen alles winnen"

  Philippe Clement wil meteen met Club Brugge kampioen worden, de beker pakken en Europees zo ver mogelijk geraken.

  Club Brugge staat voor een nieuw tijdperk. Enkele spelers vertrekken of zijn al vertrokken en Philippe Clement is de nieuwe hoofdcoach. Sporza had op stage in Garderen een babbel met de nieuwe T1 van Club Brugge.

  Er breekt een nieuwe periode aan bij blauw-zwart nu Ivan Leko is vertrokken, maar met Clement is een andere oude bekende weer terug. Wat wordt er momenteel allemaal gedaan in Garderen? "We trainen twee keer per dag en daarnaast hebben we iedere avond individuele gesprekken met de spelers", licht Clement toe. 

   

  In die gesprekken maken Clement en zijn staf duidelijk wat ze dit seizoen van iedere speler verwachten. "Maar ze kunnen zelf met alles ook terecht bij ons. Het werkt niet in één richting. Interactiviteit tussen spelers en staf is zeer belangrijk. Spelers moeten het gevoel hebben dat ze met alles naar de staf kunnen komen, ook als ze privéproblemen hebben bijvoorbeeld."

  Bekijk de reportage met Club-trainer Philippe Clement

  "Iedereen kan progressie blijven maken"

  Clement is overigens zeer duidelijk en ambitieus. Hij wil prijzen pakken met Club Brugge. "Ik wil kampioen worden, de beker pakken en zo ver mogelijk geraken in Europa", aldus de Brugse T1. "Daarnaast wil ik iedere dag het maximum uit mezelf en de spelers halen. Ik ben ervan overtuigd dat ik iedereen beter kan maken."

   

  Maar kan Clement bijvoorbeeld de sterke tandem Vanaken-Vormer nog beter maken? Zit er daar nog rek op? "Iedereen kan beter worden tot zijn laatste dag. Je kunt iedereen individueel beter maken zodat het collectief er baat bij heeft. En ja, ook Hans Vanaken en Ruud Vormer hebben nog progressiemarge."

   

  Terwijl hij bij Genk zeker was van Champions League-voetbal, moet Clement met Club snel aan de bak in de CL-voorrondes. Wat zijn de verwachtingen hier? "Je moet realistisch zijn. Er is tot nu toe geen enkele Belgische club in geslaagd om als niet-kampioen zich te kwalificeren voor de CL. Ik kan dus niet het mes op de kelen van mijn spelers zetten, maar we gaan er wel alles aan doen om die groepsfase te bereiken."

  Ik wil iedereen beter maken. Ook Hans Vanaken en Ruud Vormer hebben nog progressiemarge.

  Philippe Clement

  "Je kan op meerdere plaatsen gelukkig zijn"

  Clement koos voor een terugkeer naar Brugge en laat dus de kans schieten om Champions League-voetbal te spelen. "Ik heb inderdaad voor een andere uitdaging gekozen. Mijn uitdaging is nu om in België met twee verschillende clubs kampioen te worden. Er zijn niet zoveel coaches die dat gedaan hebben in het verleden."

   

  Hoe voelt het trouwens om enkele weken geleden nog op een podium te staan zingen voor Genk, maar nu trainer te zijn van een andere ploeg? "Zo vreemd is het niet, want ik doe gewoon mijn job. Je kan op meerdere plaatsen gelukkig zijn. Ik ben in Genk als speler heel gelukkig geweest, ook in Brugge. En ik ben in Brugge als assistent heel gelukkig geweest en in Genk als hoofdtrainer. Beide clubs zitten gewoon in mijn hart."

   

  Al op de zesde speeldag komt kampioen Genk naar Brugge. Dat zal een speciaal moment worden voor Clement. "Zeker, want je komt uit tegen mensen die je graag hebt en vrienden zijn geworden. Je komt tegen spelers uit waar je een nauwe band mee had of nog steeds hebt. Genk is ook een positieve club, dus ik ben ervan overtuigd dat de sfeer goed zal zijn. Iedereen is dankbaar voor het verhaal dat we er geschreven hebben."

  Clement vierde enkele weken geleden nog de titel met Genk.

  "Aanvallend voetbal is verrijking voor Jupiler Pro League"

  Clement wil het komende seizoen met Brugge dus meteen op het hoogste mikken in België. Wie worden de concurrenten? "Genk zal er opnieuw staan", stelt Clement. "Met al het geld dat is binnengestroomd en zal komen, kunnen ze nu in een kwalitatief betere vijver vissen."

   

  En Anderlecht? "Het is interessant om te zien hoe Vincent Kompany met Anderlecht wil voetballen. Hij wil aanvallend voetballen en dat zal verrijkend zijn. We hebben vorig jaar een goede competitie en play-offs gehad omdat de twee beste ploegen van het land aanvallend voetbal brachten en dominant wilden spelen."

   

  Tot slot zullen Gent en Standard de outsiders zijn. "In Gent wordt er verder gebouwd op het verhaal van Thorup. En dat is zeker geen slecht verhaal. Ze misten enkel een aantal accenten. Als ze die verbeteren, gaan ze misschien ook weer meedoen. En bij Standard krijgen we het tweede jaar van Michel Preud'homme en ik weet als geen ander dat de machine kan beginnen draaien."

  "Graag een spits die veel scoort"

  Naast de voorbereiding is ook de transfercarrousel volop bezig. Wesley en Stefano Denswil zijn al weg, anderen kunnen nog vertrekken. "Dat is eigen aan België", zegt Clement. "Als er teams komen met hele gekke bedragen, dan kan je geen enkele speler
  tegenhouden. Je kan dan enkel de speler in kwestie warm maken voor je verhaal en de manier waarop je wil voetballen."

   

  Clement wil daarom een sterke band creëren met zijn spelers. "Hoe beter die band is, hoe beter dat spelers zich voelen binnen de club en binnen de manier van voetballen. Zo hebben ze ook meer zin om te blijven, ondanks dat ze op andere plaatsen misschien meer kunnen verdienen."

   

  Maar er moet wel volop gezocht worden naar vervanging voor Wesley en Denswil. Wat voor type spits zoekt Clement? "Eentje die veel goals maakt", lacht hij. "Het draait vooral rond de kwaliteit. Ik heb al met verschillende types van spitsen gespeeld. Ik heb al met targetspitsen gewerkt, maar ook met een ander type als Samatta. Een mix van de twee zou complementair zijn in deze kern."

  Bekijk hier het uitgebreide interview met Clement