• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Evenepoel: "Ook volgend jaar rijd ik nog niet mee in de Tour"

  Remco Evenepoel was zondagavond te gast in Vive le Vélo.

  Om zelf mee te rijden in de Tour is het nog wat te vroeg voor Remco Evenepoel, maar de sfeer opsnuiven deed het jonge talent dit weekend wel al. In Vive le Vélo blikte hij vooruit naar het WK en zei hij ook waarom hij niet voor het beloftenteam van Axel Merckx koos.

  Karl Vannieuwkerke wou graag weten of Remco Evenepoel z'n zinnen gezet heeft op het WK bij de elite. "Het hangt ervan af of ik een selectie bij de grote jongens kan bemachtigen", zegt Evenepoel. 

   

  "Ik mag nog bij de beloften rijden, maar we hebben met de ploeg bepaald dat ik nu op een niveau sta waarop ik bij de profs koersen kan winnen. Ik heb dus niks meer te zoeken bij de beloften."

   

  "Vooral ook omdat ik vind dat de jongens in die categorie een heel jaar lang hard werken om die selectie te bemachtigen, terwijl ik me daar een heel jaar niet getoond heb. Dan zomaar die jongens hun plaats afpakken, zo zit ik niet ik elkaar. Ik wil liever strijden om een plaats bij de grote jongens te bemachtigen."

   

  "Ik zou in eender welke rol naar het WK willen gaan. Op het BK had ik een
  vrije rol, ik moest zorgen dat ik meezat in een grote vlucht. Toevallig zat ik mee in een kleine vlucht."

   

  "Je zet op die manier jongens in de zetel voor in de finale en je zorgt voor jezelf dat je eventueel kans maakt in de finale als ze het gat niet dicht krijgen. Gewoon meegaan naar het WK met de grote jongens zou dit jaar al heel mooi zijn."

  Axel Merckx: "Ik was ontgoocheld in Evenepoel"

  Het gaat snel voor Evenepoel. Zo snel dat hij de beloftecategorie oversloeg en meteen prof werd. Hij zou normaal tekenen bij het belofteteam van Axel Merckx, maar koos voor een avontuur bij Deceuninck-Quick Step. Axel Merckx liet aan tafel bij Vannieuwkerke weten dat hij dat jammer vond.
   

  "Ik was toen zeker ontgoocheld, maar ik heb dit jaar toch wat perspectief gekregen in het leven. Er zijn belangrijkere zaken. Ik vond de manier waarop het gebeurd is gewoon spijtig en dat heb ik ook tegen Remco en zijn vader gezegd."

   

  "Remco was bij ons thuis geweest om het te bespreken. Ik had mijn woord
  gegeven dat hij bij ons mocht komen. In mijn familie is een woord een woord.
  Maar ik kan het ergens ook begrijpen, ik ben ook jong geweest. Ik neem het hem
  niet kwalijk dat hij bij Deceuninck-Quick Step getekend heeft."

   

  Voor Evenepoel kwam de kentering na zijn Europese titel bij de junioren. "Ik
  had veel gesprekken gehad met Axel, maar dat was allemaal voor het EK. Daarna is er zoveel veranderd. Zoals Axel zegt, is het inderdaad niet perfect afgerond tussen ons."
   

  "Toen het bekendgemaakt werd dat ik naar Deceuninck-Quick Step ging, waren
  er zoveel media-aanvragen. Ik ben toen vergeten om eens te bellen en mij te verontschuldigen. Achteraf hebben we dat ook gedaan en hebben we alles kunnen neerleggen."

   

  "Je moet je ook voorstellen hoe het voor mij was. Ik kreeg als jonge gast de kans om bij de meest succesvolle ProTour-ploeg binnen te stappen. Axels ploeg was dé ploeg van de beloftecategorie en dat was voor mij een droom om daar naartoe te gaan. Maar het aanbod van een ProTour-ploeg is toch nog anders. Voor mij was er toen geen twijfel meer mogelijk."

  Evenepoel: "Een beetje smerig van Wallays"

  Karl Vannieuwkerke kwam ook nog eens terug op het afgelopen BK in Gent. Volgens medevluchter Jelle Wallays zou Evenepoel op 100 kilometer van het einde gezegd hebben: "Ze gaan mij niet meer terugpakken."

   

  "Ik heb dat ook gelezen, maar ik heb dat nooit gezegd", reageert Evenepoel. "Het was een beetje smerig van hem om dat te zeggen. Ik vond het jammer dat hij zoiets gezegd heeft wanneer dat niet gebeurd is."

   

  Ook over z'n Tour-ambities werd Evenepoel aan de tand gevoeld in Vive le Vélo. Maar z'n Tour-debuut is nog niet voor meteen. "Volgend jaar nog niet. We moeten realistisch blijven. Als je ziet hoe hard er vandaag gereden is, bijna gemiddeld 60 km per uur. Dat is nog andere koek."

   

  "De Tour is het hoogste qua rittenkoersen, ook door alles eromheen. Ik moet nog veel ervaring opdoen en geef mezelf tijd. Het mag voor mij nog een paar jaar duren vooraleer ik in de Tour start. Ik wil koersen tot mijn veertigste, dan zal ik een lange carrière uitgebouwd hebben. Maar da’s ook nog een lange weg.”