• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Breukink verlost van "lastige" vragen: "Ik heb het moeten verwerken"

  Erik Breukink (l), 30 jaar geleden, en Mike Teunissen (r), gisteren.

  Voor Eddy Merckx is het 50 jaar geleden dat hij zijn eerste Tour de France won, voor onze noorderburen was het tot gisteren 30 jaar geleden dat een Nederlander nog eens een gele trui mocht aantrekken. Erik Breukink was in 1989 de voorganger van Mike Teunissen.

  Voortaan geen "lastige" vragen meer voor Erik Breukink aan de vooravond van de Ronde van Frankrijk. "Hoe komt het dat het zo lang duurt voor een Nederlander nog eens het geel pakt?", kreeg Breukink geregeld voor de voeten gegooid.

   

  Met Mike Teunissen, die gisteren in Brussel de eerste etappe op zijn naam schreef, heeft Nederland meteen ook nog eens een geletruidrager in de gelederen.

   

  Wij troffen Erik Breukink vandaag aan. Half depressief? Of net tevreden dat hij van het gele juk verlost is?

   

  "Ik heb het moeten verwerken, maar ik ben hersteld", lachte Breukink vanmiddag voor de Sporza-microfoon."Na 30 jaar werd het weer eens tijd dat een Nederlander in het geel rijdt."

   

  "We hadden Dylan Groenewegen verwacht, maar die viel. Toen dacht ik: nou, wie gaat het nu halen? Wout van Aert? Ook niet dus. Ik had niet zien aankomen dat Mike Teunissen Peter Sagan op het einde nog zou voorbijsnellen."

   

  "Maar ik gun Mike dit, zeker. Zeker! In de ZLM Tour was Mike al veruit de sterkste. Je ziet dat als iemand de vrijheid krijgt hoe goed hij dan wel kan zijn. Dat is leuk om te zien. Hopelijk kan Mike de trui nog een paar daagjes houden."

  30 jaar geleden en gisteren:

  "Zal iets anders moeten verzinnen"

  Voortaan kunnen de journalisten op de deur van Mike Teunissen kloppen als ze vragen hebben over de gele trui.

   

  Breukink: "Ik zal iets anders moeten verzinnen als ze me nog eens willen vragen (lacht). We hebben een goeie generatie renners in Nederland, dus was het vreemd dat we al jaren geen gele trui gepakt hadden."

   

  "Kansen genoeg geweest, nu heeft Teunissen zijn kans gepakt. Volledig verdiend, want als je Sagan en Caleb Ewan achter je laat, kan niemand iets zeggen."

  Onze man bij Erik Breukink: