• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bergkoning Van Avermaet: "Was een doel, maar ik wilde niet te veel volk wakker maken"

  Greg Van Avermaet groet Eddy Merckx op het podium.

  Na Gouden Greg en Gele Greg is er nu... Bollen Greg? De olympische kampioen kwam vandaag in de openingsetappe van de Tour als eerste boven op de Muur van Geraardsbergen en mocht op het podium aan het Kasteel van Laken de eerste bergtrui ophalen. "Ik zal toch even in de spiegel kijken vanavond", glimlachte de kopman van CCC.

  Vooraf wuifde Greg Van Avermaet - net als heel wat andere toppers - de interesse in de eerste bergtrui weg. Maar kijk, schijn bedriegt, want Van Avermaet was er als de kippen bij om mee te schuiven in de eerste ontsnapping van deze Tour.

   

  "Dit is altijd een klein doel geweest, maar ik probeerde het stil te houden om niet te veel volk wakker te maken", legt Van Avermaet uit. "Het ging vrij vlot. Ik heb niet te veel krachten moeten verspillen. Ik moest natuurlijk vol op de Muur gaan, maar ik krijg er een mooi cadeau voor."

   

  "Ik rijd nu twee dagen in de bollen en dat is leuk in België. Maar dit is geen hoofddoel. Een rit winnen en het geel dragen is mooi. Maar als dat niet haalbaar is, dan moet je naar andere dingen kijken. Je zal als renner maar één keer in de Tour over de Muur rijden en dan moet je er het beste uit halen. Dat heb ik gedaan."

   

  Van Avermaet liet na zijn bollenmissie de vlucht rijden. "Valerio (ploegleider Valerio Piva) zei nog dat ik mocht doen wat ik wilde. Maar ik was zeker dat ik me wilde laten inlopen, want ik wil krachten sparen."

   

  "Alle rust is welkom. Zo'n ontsnapping is mooi voor de televisie, maar je haalt er niet veel mee. Of die bollentrui nu een jongensdroom is? Geel sprak me altijd meer aan, maar ik zal vanavond toch eens in de spiegel kijken."

  "Greg heeft het achter mijn rug gedaan"

  Oliver Naesen mengde zich vandaag niet in het strijdgewoel. "Het belangrijkste voor de ploeg is dat alles vandaag goed zou verlopen", zegt de renner van AG2R.

   

  "En dat is ook gebeurd. Ik heb wel gehoord dat Romain Bardet (kopman van de ploeg, red) op het einde even betrokken was in de val van Dylan Groenewegen, maar hij heeft er niks aan overgehouden, zelfs geen schram op zijn fiets."

   

  "Het was een ongelofelijke dag. Dit maak je niet elk jaar mee. Wat een volk!"

   

  "En knap gedaan van Greg Van Avermaet, die de bollen pakt. We hadden er vooraf niet met elkaar over gesproken, hij heeft het achter mijn rug gedaan (lacht). Op het podium van de Tour geraak je niet zomaar, maar hij staat er wel!"

  Benoot: "Ik zat achter Groenewegen bij die val"

  Tiesj Benoot was onder de indruk van de Belgische wielerfans: “Er was superveel volk. Ik denk niet dat ik dit al eens heb meegemaakt. Ik kon ook genieten van de Muur, die vroeg op het parcours lag en dus iets minder belangrijk dan normaal was.”

   

  Benoot had zijn knechtentruitje aan. “Het plan was voor Ewan en daar heb ik me aan gehouden. Hij is nog altijd onze grootste kans op ritwinst."

   

  "Ik ben zelf blij dat ik recht ben gebleven, want ik zat net achter Groenewegen bij die valpartij. Ik zag hem neergaan. Dat het lange tijd een incidentloze rit was? Het peloton was niet zo rustig, dat kan ik je verzekeren."

  Van Avermaet ontvangt zijn bollentrui:

  Bekijk de passage over de Muur: