• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Teunissen: "Wat een vreemde dag, dit is niet te geloven"

  Alles op Dylan Groenewegen, dat was het plan bij Jumbo-Visma. Een valpartij besliste er anders over, maar met Mike Teunissen schoot de Nederlandse ploeg toch de hoofdvogel af. "Het zal even duren vooraleer ik besef wat ik hier gepresteerd heb."

  "Ik kan het niet geloven. We zijn al maanden aan het werken om Dylan Groenewegen hier naar de winst en het geel te loodsen.  Op anderhalve kilometer van het einde viel dat plan plots in duigen, omdat Dylan onderuit ging. Ik voelde me nog fris en dus moest ik het zelf proberen", zegt Teunissen.

   

  "Ik zag iedereen sterven in de laatste meters en ik kon zelfs inlopen op Sagan. Op de streep ging ik hem nog net voorbij, het is echt niet te geloven.  Ik had Wout (Van Aert, red.) nog bij mij en hij kon mij nog wat helpen. Het bleek net genoeg." 

   

  "Het was een heel vreemde dag, want ons hoofddoel viel plots weg door die valpartij. Ik hoop dat Dylan toch nog blij zal zijn dat ik als zijn kamergenoot straks de gele trui meebreng op de kamer. Het zal een paar dagen duren vooraleer ik zal beseffen wat ik hier verwezenlijkt heb. Je kan hiervan dromen, maar dat het ook echt uitkomt is fantastisch."

   

  Lang genieten van zijn overwinning zit er niet in voor Teunissen. Het is meteen de knop omdraaien voor de ploegentijdrit. "Morgen is weer een doel voor ons. Hopelijk is Dylan oké en ben ik dan ook goed hersteld. We gaan alles geven om Steven Kruijswijk in een goede positie te brengen."

  Van Aert: "Ik kwam te vroeg in de wind"

  Ook voor Wout van Aert verliep de koers anders dan gepland door de valpartij in de slotfase. "Ik zat voor Dylan en ik hoorde dat er een val was achter ons. We hoorden dat Dylan erbij was, maar ik dacht dat we toch nog moesten sprinten."

   

  "Ik kwam te vroeg in de wind en er was ook geen tijd om te overleggen. Toen ik mijn sprint lanceerde, zag ik Mike langs mij passeren en daar zat nog veel snelheid op. Blijkbaar wint hij de rit, dat is mooi."

  De Tour kon niet beter beginnen voor Jumbo-Visma. "De ploeg draait fantastisch. De eerste rit in de Tour winnen, op het hoogste niveau, dat bewijst hoe sterk we zijn."

  Morgen mag Jumbo-Visma als laatste ploeg starten in de ploegentijdrit, mét de gele trui. “We hadden er wel rekening mee gehouden, maar we hadden niet verwacht dat het met Mike zou zijn. Het is heel mooi, ik ben heel blij voor hem. Ik ken Mike al lang van het veldrijden, hij verdient dit."

   

  Voor Van Aert werd het een Tour-debuut dat kan tellen met de start in eigen land. "Het was echt bijzonder. Donderdag was ik nog niet echt onder de indruk.  Er was wel veel volk, maar de koers was toch nog veraf. Vandaag waren er van start tot finish echt veel mensen. Het zelf meemaken is toch nog anders dan wanneer ze je het vertellen. Het smaakt naar meer."