Greg LeMond: "Als Valverde echt 5 kilo is afgevallen, dan wint hij de Tour"

  Ook drievoudig Tour-winnaar Greg LeMond zakte af naar ons land voor de start van de Ronde van Frankrijk. De Amerikaan posteerde zich gisteren op de Muur en liet tussendoor ook z'n licht schijnen over de kanshebbers in deze Tour.

  Een glunderende LeMond genoot zichtbaar van de sfeer op de Muur. "Ik vind het fantastisch. Ik heb 12 jaar in België gewoond, ik kwam hier toe als 16-jarige. Als je van chocolade houdt, dan is België de Willy Wonka-fabriek van het wielrennen. België is het centrum van het wielrennen. Als je ergens iets van wielrennen wil leren, dan is het hier."

   

  LeMond verwacht een open strijd in deze Tour. "Zeker nu Froome er niet bij is. Je moet natuurlijk rekening houden met Geraint Thomas. De kopmannen van Ineos rijden niet zoveel wedstrijden, dus je weet niet echt hoe goed ze zijn. Maar ik ben er zeker van dat Thomas in vorm zal zijn. Bernal is nog jong, we weten niet wat hij kan brengen."

   

  "Ik hoorde ook dat Valverde 5 kilo afgevallen is. Als dat klopt en hij is in vorm, dan zou hij mathematisch gezien de Tour moeten winnen. 5 kilo verliezen is veel, maar meestal betaal je daar wel een prijs voor."

  Valverde oogt opvallend scherp bij de start van deze Tour

  "Het wordt een open koers"

  "Maar je hebt ook Bardet, Pinot, Uran, Quintana... Er is maar één tijdrit, dus de klimmers zijn in het voordeel. Het wordt een open koers. Ik zou deze Tour niet graag gereden hebben, ik hield van tijdrijden. Deze Tour is in het voordeel van de klimmers, niet van de allrounders.


  LeMond had ook nog een boodschap voor José De Cauwer, met wie hij in 1989 de Tour won. "Hij was de slimste ploegdirecteur. Ik hoor dat hij een uitstekende commentator is, want hij weet hoe de koers in elkaar steekt en hij praat graag. De Tour van 1989 blijft mijn mooiste herinnering. Niemand werd betaald, maar de sfeer was fantastisch. Het was magisch."

  Bekijk hier het interview met LeMond: