• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Titelverdediger Spanje doorprikt de EK-droom van gastland Servië

  Spanje kan zondagavond zijn titel verlengen.

  Spanje kan zondagavond zijn titel verlengen.

  De finale van het EK basketbal voor vrouwen wordt een heruitgave van de vorige editie. Titelverdediger Spanje klopte gastland Servië in de halve finales en neemt het op tegen Frankrijk, de killer van de Belgian Cats.

  Met Spanje (FIBA-2) en Frankrijk (FIBA-4) heeft het EK niet meteen een verrassende finale gekregen. Daar had Groot-Brittannië wel voor kunnen zorgen, maar de Britse vrouwen waren in de halve finales niet opgewassen tegen Frankrijk: 63-56. Spelverdeelster Marine Johannes loodste haar team naar de finale met 20 punten.

   

  Servië, de Europese kampioen van 2015, kon zich in Belgrado voor eigen volk niet plaatsen voor de finale. Titelverdediger Spanje had de bovenhand, al werd Servië nog bijna beloond voor zijn sterke eindspurt. Na een inhaalrace kwamen de Servische vrouwen op 3 minuten van het einde op voorsprong, maar Spanje plaatste vanaf de vrijworplijn nog een 7-0: 71-66.

   

  Zo wordt Spanje-Frankrijk net als in 2017 en 2013 de finale van het EK. Spanje won twee keer. Tussendoor verloor Frankrijk ook nog een EK-finale van Servië. Zondagavond kan Frankrijk een einde maken aan die reeks. Die wedstrijd is live te bekijken bij Sporza.

  Enkele hoogtepunten uit de halve finales: