Foei, Fognini: "Er zou een bom moeten ontploffen op Wimbledon"

  Fabio Fognini

  Fabio Fognini

  Op de 6e dag van Wimbledon heeft Fabio Fognini zich laten opmerken met een wel erg ongelukkige uitspraak. "Ik ben benieuwd of hij geschorst zal worden", zegt Sporza-journalist Dirk Gerlo, die ook zijn licht laat schijnen over Elise Mertens en de Super Saturday op de All England Club.

  Elise Mertens

  Dit jaar verloor Elise Mertens al een paar spannende matchen in 3 sets, denk maar aan de zure 11-9 nederlaag tegen Sevastova in de 3e ronde op Roland Garros. Of nog, de 6-3 in de 3e tegen Kenin in Mallorca en tegen Qiang Wang in Indian Wells.

   

  Maar hier op Wimbledon brak Mertens de ban. Mertens ging mentaal en fysiek niet onderuit in een slopende 3e set. De opluchting, ontlading was bij vriend/coach Robbe Ceyssens nog groter dan bij Mertens zelf.

   

  De 26-jarige Ceyssens is na een onderbreking van pakweg een jaar opnieuw de coach van Mertens. Hij ziet Elise evolueren: "Elise blijft rustiger. Ze panikeert niet als ze niet meteen het verschil kan maken. Voor en na elke match analyseren we grondig wat werkt, wat niet. Het is zaak van in de spiegel te durven kijken, op de rooster te willen gaan liggen. Dat doen we altijd."

   

  Ceyssens is één van de jongste coaches op het circuit. Net als Mertens wil hij voortdurend beter worden: "We werken daar heel hard aan. Ik ga op zoek naar opleidingen, ik wil zoveel mogelijk weten, of dat nu over voeding, techniek, massage, wat dan ook gaat. Niet dat ik alles zelf wil doen, maar ik wil het wel weten."

   

  "Onze redenering is dat er bij tennis zoveel meer komt kijken dan wat er op de baan gebeurt. We investeren daar echt in. En over dat jong zijn: ik leer bij. En ze zullen wel zeggen: "die jongen heeft niet veel ervaring". Maar als je hier staat, heeft leeftijd niet zoveel belang. Kijk naar Coco Gauff, daar spreekt men niet meer over leeftijd. Ik denk dat dat voor coaches ook wel wat geldt.”

  Super Saturday

  Super Saturday bestaat hier niet alleen als er in de Premier League een handvol topmatchen op de kalender staat. Neen, elke eerste zaterdag van het toernooi is het Super Saturday.

   

  En niet omdat vandaag bijvoorbeeld Federer, Nadal, Andy Murray (in dubbel), Serena Williams, Ashleigh Barty en de lokale Joanna Konta in actie kwamen. Op Super Saturday worden traditioneel het kruim van de Britse sportwereld en een handvol ex-toptennissers uitgenodigd in de Royal Box.

   

  Dus zaten daar bijvoorbeeld olympische kampioenen zoals Mo Farah, Ben Ainslie, Chris Hoy en de tennislegendes Billie Jean King en Martina Navratilova. Maar de eregast was tennisser Rod Laver. 50 jaar geleden won de Australiër, de Rockhampton Rocket voor de tweede keer The Championships en daardoor won hij voor de tweede keer ook de echte Grand Slam. Het eresaluut was indrukwekkend. 

  Fabio toch...

  De Italiaan Fabio Fognini is bezig aan een sterk seizoen. Met zijn titel in Monte Carlo is hij zelfs opgeklommen naar de 10e plaats op de wereldranglijst. Fognini kon het dan ook niet appreciëren dat hij voor zijn match in de 3e ronde tegen Tennys Sandgren verbannen werd naar baan 14, een buitenbaan zeg maar.

   

  Fognini is een explosief kereltje met een stevige voorgeschiedenis hier en nadat hij de eerste twee sets verloren had ging het helemaal fout in set drie. De gevoelige microfoons pikten op wat hij in het Italiaans zei, hier vertaald: "Is het eigenlijk wel ernstig dat we hier moeten spelen? Vervloekte Engelsen, verdorie. Vervloekte Engelsen. Ik hoop dat er een bom zou ontploffen op deze club. Hier zou een bom moeten ontploffen.”

   

  Een erg ongelukkige woordkeuze wel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lieten de Duitsers 5 zware bommen vallen op Centre Court.

   

  Fognini verloor uiteindelijk in 3 sets. Op een wel erg kort persmoment verontschuldigde Fognini zich, duidelijk met een beetje tegenzin. Er hangt Fognini een stevige schorsing boven het hoofd. Twee jaar geleden werd hij uitgesloten op de US Open nadat hij de vrouwelijke stoelscheidsrechter in het Italiaans onder andere - en dat was dan nog het minste - had uitgescholden voor hoerenjong.

   

  Zijn voorwaardelijke straf toen, naast een zware boete ook: uitsluiting van twee grandslams als hij zich in de komende twee seizoenen nog eens onfatsoenlijk zou gedragen. Benieuwd dus of zijn uithaal vandaag effectief tot die schorsing zal leiden.

  Tijdens WO II werd er een bom gedropt op Centre Court:

  Dirk Gerlo