Bitsige discussies over niet-selectie van Cavendish, wiens vrouw zich ook moeit

  Nys: "Je kunt niet zeggen dat Cavendish fantastisch gepresteerd heeft."

  Het laatste woord over de niet-selectie van Mark Cavendish voor de Tour is nog niet gezegd. Er zou een hooglopende ruzie zijn binnen het management van het team over de beslissing om de Brit verrassend thuis te laten.

  Begin deze week kreeg Cavendish te horen dat er voor hem geen plaats was in de Tour-ploeg van Dimension Data. Dat nieuws viel de Brit en zijn entourage rauw op het dak.

   

  Vandaag bij de start van de eerste etappe in Brussel kreeg teambaas Doug Ryder enkele netelige vragen over Cavendish voor de voeten geworpen. 

   

  "Mark is een levende legende, maar we hebben de best mogelijke ploeg samengesteld voor het parcours dat de Tour dit jaar biedt", zei Ryder.

   

  "Het is jammer voor de Tour dat Mark ontbreekt en we hebben daar ook met de organisatoren over gesproken, maar uiteindelijk hebben we deze beslissing in teamverband genomen."

   

  Rolf Aldag, "head of performance" bij Dimension Data, was het aan de teambus duidelijk niet eens met de uitleg van Ryder.

   

  "Het is een publiek geheim dat ik Mark wilde meenemen naar de Tour. Hij behoorde tot mijn selectie, maar hij is er niet bij. De ploegbaas heeft het recht om mijn beslissing terug te draaien en dat heeft hij gedaan."

  Record van Merckx voorlopig niet in gevaar

  Cavendish had sinds 2007 geen Tour gemist. Maar sinds zijn 4 overwinningen in 2016 wist hij geen enkele etappe meer te winnen.


  Met zijn 30-Tour-zeges staat hij 2e op de ranglijst aller tijden. Hij telt er 2 meer dan Bernard Hinault. Alleen Eddy Merckx doet beter met 34 etappe-overwinningen.

  Nys: "Dat is leiding geven"

  Christophe Vandegoor en Sven Nys brachten het onderwerp ter sprake in Sporza Tour op Radio 1.

   

  Nys: "Cavendish had de zegereeks van Eddy Merckx graag doorbroken. Maar je kunt niet zeggen dat Cavendish de laatste maanden fantastisch gepresteerd heeft en dat je hem dus moét selecteren."

   

  "Als je Cavendish meeneemt, doe je andere renners tekort die hun plaats wél verdienen. Op zich is het knap dat het management van Dimension Data dit aandurft. Dat is verantwoordelijkheid nemen en leiding geven."

   

  Christophe Vandegoor: "Ik zou twijfelen. Je weet met Cavendish maar nooit, ook al heeft hij inderdaad al lang geen prijs meer gereden. Zijn marktwaarde is bijvoorbeeld ook heel groot voor de sponsors."


  Nys: "Klopt, Cavendish is een naam. Maar op een bepaald moment moet je kiezen. Als andere renners staan te springen om erbij te zijn, op basis van prestaties, dan moet iemand de knoop doorhakken."

  "Weinig kennis van zaken"

  Het zit Peta Todd, de echtgenote van Cavendish, nog altijd heel hoog dat haar man er dit jaar niet bij is in de Tour.

   

  Op Twitter retweet Todd ijverig kritische tweets over de niet-selectie van Mark Cavendish en de controverse die daarover in het team ontstaan is.

   

  Ze reageert ook met enkele scherpe zinnen op mensen die kritiek uiten op Cavendish. Zo verwijt ze een andere twitteraar "weinig kennis van zaken". 

  Tweets over onenigheid binnen het team: