• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De voorspelling van Boonen: "Vandaag Groenewegen, in Parijs Thomas"

  Boonen: "Voor de renners mocht het nu echt beginnen."

  Tom Boonen is de Tour-analist van VTM. Bij de start van etappe 1 in Brussel stond hij ook Sporza te woord. "Ik ben blij dat ik er nog eens bij ben in het circus dat de Ronde van Frankrijk nog altijd is", zegt Boonen.

  "Ik moet eerlijk zeggen dat het leuk is om nog eens terug te zijn. De Tour is echt een circus, zeker met al dat volk. Dat de Ronde in Brussel begint en we hier Eddy Merckx eren, maakt het des te mooier", zegt Boonen.

   

  "Voor de renners mag het nu echt wel beginnen. Alle ploegen zijn hier woensdagavond samengekomen en daarna volgde de hectiek: persconferenties, teampresentatie, allerlei verplichte nummertjes met de ploeg etc."

   

  "Je zit als renner dan echt te wachten op de start en die is nu gegeven. Dan kom je in het ritme van fietsen, eten, masseren, slapen en opstaan."

  "Ineos is als ploeg niet verzwakt"

  Met een Tour-start in België willen de 21 deelnemende landgenoten zich één voor één tonen.

   

  Boonen: "De Belgen zullen zeker uitkijken naar deze eerste ritten. Veel kansen krijg je niet in de Tour om als Belg een rit te winnen in je eigen land. Die moet je benutten. Ik verwacht dus zeker enkele Belgen in de ontsnappingen."


  "Toch ben ik er 100% zeker van dat er vandaag gesprint zal worden voor de overwinning. Er zijn te veel ploegen met topsprinters die vandaag een uitgelezen kans krijgen om te winnen en dan meteen ook de gele trui te pakken."


  "Ik denk aan de finish aan een duel tussen Dylan Groenewegen en Elia Viviani. Het is altijd moeilijk te voorspellen wie het dan zal halen, maar ik verwacht Groenewegen."


  En de gele trui in Parijs: wie is daar de grootste kanshebber voor? "Ik vind het moeilijk te voorspellen. Iedereen zegt dat Ineos verzwakt is omdat Chris Froome er niet bij is, maar die ploeg is even sterk als de voorbije jaren, alleen heeft ze een kopman minder."


  "Ik zou momenteel Geraint Thomas tippen als eindwinnaar, omdat je geneigd bent om terug te vallen op wat je in het verleden al gezien hebt. Maar een Egan Bernal is ook enorm sterk. Ik denk alvast niet dat het een vrijbuiters-Tour zal worden."