• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vannieuwkerke: "Koning schuift niet aan, maar komt misschien eens piepen"

  " "

  Vive le vélo begint aan zijn 15e seizoen, sinds 2007 zitten Vannieuwkerke en co op locatie.

  Morgen start de Tour in Brussel, vanavond is er al de eerste aflevering van het 15e seizoen Vive le vélo. Karl Vannieuwkerke was al die tijd presentator. Vanavond staat zijn tafel aan het Poelaert-plein, maar morgen mag hij bij de koning langs. Hoe dat gelopen is, doet Vannieuwkerke uit de doeken in De ochtend op Radio 1.

  Dat Vive le vélo morgen live vanuit de tuin van het Kasteel van Laken mag uitzenden, is niet evident. Want normaal mag er niet gefilmd worden, ook de helikopters mogen de beelden niet tonen. "Wij mogen wél filmen", stelt een tevreden Vannieuwkerke. "Het zou anders nogal moeilijk zijn om een Vive le vélo op te nemen."

   

  "Ik ben heel blij dat ze ons hebben uitgenodigd, want de uitnodiging is van het koninklijk hof zelf gekomen. We kregen in september een mail van de hofmaarschalk met de vraag of we hiervoor interesse hadden. Dat kun je natuurlijk moeilijk weigeren..."

   

  Vannieuwkerke wil wel een verwarring de wereld uithelpen: "We zitten in de tuin van het Kasteel van Laken en niet in het Paleis in Brussel. Het Paleis is om te werken, het Kasteel om te wonen."

  "Koning schuift niet aan, maar ik denk dat hij wel eens komt piepen"

  Moeten hij en zijn crew veel rekening houden met het protocol of mag hij alles doen wat hij anders doet? "Er is niet echt veel protocol, maar er zijn natuurlijk wel afspraken gemaakt voor de veiligheid."

   

  "Er is een crew die binnen mag in het domein, maar uiteraard op vertoon van de accreditatie en met de naam op de lijst die vooraf is doorgenomen. Voor de rest krijgen wij toch de nodige speelruimte."

   

  "Al kunnen we natuurlijk niet vrij bewegen in elk uithoekje van het domein of in het Kasteel zelf. We hebben een netjes afgebakende zone toegewezen gekregen, waar we alles kunnen doen wat we willen. Er wordt zelfs een parketvloer gelegd op het grasgedeelte waar wij zitten om het gras te beschermen. Alle details zullen kloppen."

   

  Schuift de koning mee aan? "Neen. Of dat zou toch een lastminuteverrassing moeten zijn. Wat de aanwezigheid van de koning betreft, hebben wij geen garanties gekregen. Al zal hij er natuurlijk wel zijn, want hij is eregast bij de aankomst en die ligt voor het Kasteel van Laken. Dus hij moet via de oprijlaan terug naar het kasteel en dan zal hij onze set wel zien. Ik vermoed dat de koning wel nieuwsgierig genoeg zal zijn om nog even te komen piepen waarmee we bezig zijn."

  Er is niet echt veel protocol, maar er zijn natuurlijk wel afspraken gemaakt voor de veiligheid.

  254 afleveringen op locatie, ook dit jaar een derde gast

  Vive le vélo en Vannieuwkerke vieren dit jaar een jubileum met de 15e editie. "De eerste 2 edities bleven we in België, sinds 2007 gaan we op locatie door Frankrijk of een stukje in het buitenland", mijmert Vannieuwkerke.

   

  "We zitten aan meer dan 250 afleveringen van Vive le vélo. Het waren niet altijd volledige edities, door de WK's of EK's voetbal werd er al eens een weekje overgeslagen. Maar vanavond zitten we aan aflevering 254 op locatie, denk ik."

   

  Het format van het programma, dat een vakantiegevoel en feel good-sfeer wil creëren rond de Tour, blijft hetzelfde. "De voornaamste wijziging voerden we vorig jaar door, toen we een derde gast - een vaste koersanalist uit een panel - aan de tafel lieten aanschuiven. Dat was een goeie zet en doen we dit jaar opnieuw. Om de eenvoudige reden dat de andere 2 gasten dan al iets minder gepokt en gemazeld in het wielrennen kunnen zijn."

   

  • De gasten van vanavond: Oliver Naesen, Robbie McEwen en Michel Wuyts.
   Oliver Naesen rijdt de Tour voor AG2R. Robbie McEwen is een Australische oud-spurter, getrouwd met een Vlaamse en goed voor 9 ritzeges in de Tour. Hij geeft in deze Tour commentaar voor organisator ASO. Michel Wuyts tot slot verzorgt straks weer de commentaar bij de dagelijkse Tour-uitzendingen.
  • Afstemmen op Eén om 21.20u of in onze livestream.