• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandegoor over parcours: "Wat met het weer menselijker maken van de Tour?"

  De renners krijgen vandaag een onverharde strook voor de kiezen.

  De renners krijgen vandaag een onverharde strook voor de kiezen.

  Na enkele slopende dagen krijgen de renners in de Tour vandaag een eerste bergrit voorgeschoteld, met aan de finish een geitenpad als uitsmijter. Deze Tour telt in totaal liefst 54.000 hoogtemeters, weet radiocommentator Christophe Vandegoor. "Ik zeg niet dat deze Tour onmenselijk zwaar is, maar het grote discours van een Tour op mensenmaat is duidelijk naar het achterplan verdreven. En niemand stelt zich daar openlijk vragen bij."

  "De Tour trok de kar, maar nu zijn er enorm veel cols boven de 2.000 meter"

  Men zei altijd: het parcours moet wat makker, om de strijd tegen doping wat te vergemakkelijken. Maar er zijn dit jaar veel lange ritten en zeer veel hoogtemeters. Dat vind ik een beetje tegenstrijdig.

   

  De laatste jaren was er de tendens om wat later van start te gaan, om minder kilometers te malen. De Giro en de Vuelta zochten de grenzen op met geitenpaden, maar de Tour nam mee het voortouw in de goeie tendens. Ze trokken de kar, maar nu zijn er enorm veel cols boven de 2.000 meter.

   

  Ik heb niet meteen een verklaring voor die kentering, maar de parcoursbouwer heeft geleerd uit die slappe eerste week van vorig jaar. Dat was echt een gedrocht.

   

  Denk maar aan hoe Marcus Burghardt alles in het belachelijke trok. Hij maakte zichzelf, zijn collega's en het instituut de Tour belachelijk met zijn actie. Er zit nu veel meer variatie in, met de ritten naar Épernay, Colmar en vandaag La Planche des Belles Filles.

  Terug naar vorig jaar: Burghardt zet iedereen voor aap met schijnaanval en applaus

  "De Tour zoekt een grens op, maar ze durven de volledige grote stap nog niet te zetten"

  Daar hebben ze goed op ingespeeld en dat is lovenswaardig. Je voelt aan alles dat ze de Tour van vorig jaar zeer goed geëvalueerd hebben en gezegd hebben dat het zo niet meer kan. Er is enorm veel over vergaderd.

   

  Maar het wordt wel een enorm zware Tour - dat zeggen de renners overigens zelf - met het zwaartepunt in de laatste week. Dat kan afwachtend koersen in de hand werken, maar in een kranteninterview verwees parcoursbouwer Thierry Gouvenou ook naar de inzinking van Yates en Pinot vorig jaar in de loodzware slotweek van de Giro.

   

  Tussen de lijnen lees je dat men daar ook aan denkt. Vanuit het standpunt van de organisatie is dat logisch, want ze willen spektakel en dat hebben we vorig jaar gehad in de Giro. Daar wordt nu nog over gesproken. Dat stond in contrast met die geeuwweek van de Tour. De klassementsmannen zullen goed moeten indelen, want anders is een scenario met inzinkingen mogelijk.

   

  Of men dan zoekt naar sensatie? Dat had je vooral in de Giro. Al heb je nu ook de aangestampte aankomst op La Planche des Belles Filles. Ik ken die steile stroken, want we moesten er in een vorige editie parkeren. Als je daar naar beneden stapte, moest je je handrem gebruiken om niet voorover te vallen. Zo steil is het daar.

   

  De Tour zoekt daar dus een grensje op, wat ze in de Giro en de Vuelta veel meer doen. Ze durven de volledige grote stap nog niet te zetten, want de wereld kijkt mee en de kritiek zou te groot worden. 

  Zo ziet de finale van vandaag eruit:

  "Mijn gevoel? Een zekere bekommernis door de bril van het peloton"

  Over de grens is het niet, maar wat met het weer menselijker maken van de Tour? Ik zeg niet dat deze Tour onmenselijk zwaar is, want de Tour moet iets speciaals blijven. Maar het grote discours van een aantal jaar geleden - een Tour op mensenmaat - is naar het achterplan verdreven. En niemand stelt zich daar openlijk een vraag bij.

   

  De renners ook niet, want zij weten dat zeuren geen zin heeft. Mijn gevoel is toch afwachtend en met een zekere bekommernis door de bril van het peloton. Gaan we niet weer de andere kant uit om het almaar zwaarder te maken? Het is een open vraag. Die saaie openingsweek is niet voor herhaling vatbaar, maar sla je niet weer de oude weg in?

  Christophe Vandegoor