• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Tour-gids: wie zijn de favorieten? Wat kunnen de Belgen? En wanneer neem ik best vrijaf?

  Thomas, Alaphilippe en Sagan

  Thomas gaat voor een 2e gele trui, Alaphilippe zet zijn zinnen op de bollen en wie houdt Sagan van een 7e groene trui?

  Morgen wordt in Brussel de 106e editie van de Ronde van Frankrijk op gang gevlagd. Door de afwezigheid van heel wat grote namen, zou het wel eens een spannende Tour kunnen worden. Wat kunt u de komende 3 weken verwachten?

  1. Wie zijn de favorieten voor het geel?

  Van de top 4 van vorig jaar staat enkel titelverdediger Geraint Thomas dit jaar aan de start. Thomas stak in 2018 verrassend zijn ploegmaat Chris Froome de loef af. Ook dit jaar ziet Froome door een blessure zijn kans op een 5e eindzege in rook opgaan.

   

  Een blessure gooide ook roet in het eten voor de Nederlandse Tourhoop Tom Dumoulin. De Nederlanders duimen dit jaar vooral voor Steven Kruijswijk, die vorig jaar 5e werd en door al die afwezigen hoopt enkele plaatsjes op te kunnen schuiven.

   

  Maar de grootste concurrentie voor Thomas komt misschien wel opnieuw uit zijn eigen ploeg. Egan Bernal is nog maar 22 jaar, maar het Colombiaanse supertalent maakte al zoveel indruk dat hij in zijn 2e Tour al meteen de hoofdvogel zou kunnen afschieten.

   

  Een andere kanshebber is de Deen Jakob Fuglsang, die bezig is aan een boerenjaar, waarin hij onder meer Luik-Bastenaken-Luik wist te winnen. Fuglsang won ook de Dauphiné, de laatste jaren de ideale voorbereidingswedstrijd op de Tour. Sinds 2011 was 5 keer van de 7 de winnaar van de Dauphiné ook de winnaar van de Tour de France.

  Thomas en Bernal

  Titelverdediger Geraint Thomas (l) met naast hem zijn grote uitdager en ploeggenoot Egan Bernal.

  2. Wie houdt Sagan van 7e groene trui?

  Voor de beste of meest regelmatige sprinter van de Tour is de groene trui weggelegd. Die was de voorbije jaren steevast een prooi voor Peter Sagan. De drievoudige wereldkampioen kan voor de 7e keer in 8 jaar in het groen blinken in Parijs, waarmee hij alleen recordhouder zou worden.

   

  De concurrentie komt andermaal opnieuw uit Nederlandse hoek, met Dylan Groenewegen. Die is wellicht de snelste sprinter van het moment, maar geraakt minder vlot de bergen over.

   

  De strijd om de bolletjestrui was de voorbije jaren meer een soort roulette. Ver weg zijn de tijden van Van Impe en Virenque, toen de beste klimmer vaak op voorhand al vaststond. Vorig jaar ging de bolletjestrui naar Julian Alaphilippe, die met zijn onverdroten aanvalslust ook nu weer een van de kanshebbers lijkt.

  Peter Sagan

  Krijgt Peter Sagan concurrentie voor de groene trui?

  3. Wanneer moet ik voor mijn tv gaan zitten?

  Dat de Tour de France de eerste 2 dagen in België vertoeft, zal u niet ontgaan zijn. Een ideale gelegenheid om het spektakel eens met eigen ogen te bekijken. Maar ook daarna loont het de moeite om de Tour te blijven volgen.

   

  De organisatie heeft ervoor gezorgd om in zowat elke rit wel een of andere valstrik op te zetten, om het patroon van 5 of 6 "saaie" massasprints op een rij te doorbreken. De rit van donderdag naar La Planche des Belles Filles is de eerste afspraak voor de favorieten voor het geel.

   

  Maar zoals steeds ligt het zwaartepunt van de Tour de France in de laatste week, met als "voorgerecht" de etappe naar de Tourmalet op zaterdag 20 juli. De koninginnenrit zou de rit van donderdag 25 juli moeten zijn, waarin de Izoard en Galibier beklommen moeten worden. Op de voorlaatste dag kan het klassement een laatste keer dooreen geschud worden. Dan ligt de finish aan het skioord van Val Thorens.

  Galibier

  De Galibier is de scherprechter in de koninginnenrit van deze Tour.

  4. Van welke Belgen mogen we iets verwachten?

  Om een Belg voor de eindzege te zien meerijden in de Tour moeten we wellicht wachten tot Remco Evenepoel tot volle wasdom is gekomen. Ook voor de massasprints lijkt er dit jaar geen eer voor een Belg weggelegd. We zullen het dus vooral van rittenkapers moeten hebben. Maar daarvoor is het aantal kanshebbers wel aanzienlijk.

   

  Thomas De Gendt bouwde de voorbije jaren een stevige reputatie op als ontsnappingskoning, terwijl Wout van Aert de laatste weken bewees meer dan alleen een veldrijder te zijn. Voeg daarbij jongens als Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Dylan Teuns, Tiesj Benoot en Tim Wellens en je weet dat er hier en daar wel een appel uit de kast moet rollen.

  Wout van Aert

  Wout van Aert debuteert in de Tour.

  5. Waar kan ik de Tour volgen?

  Wie niets van de Tour de France wil missen, zit bij Sporza op de juiste plaats. Elke rit is live te volgen op:

   

  • televisie: op Eén
  • radio: Radio 1, elke dag van 13u-18u
  • online: sporza.be, live vanaf de start en met livestream

   

  Daarnaast is er zoals elk jaar ook de wielertalkshow Vive Le Vélo, waarin Karl Vannieuwkerke elke dag enkele gasten aan zijn tafel ontvangt.

  Karl Vannieuwkerke

  Karl Vannieuwkerke reist ook dit jaar weer Frankrijk rond met Vive Le Vélo.