"Ik zal de Tour niet winnen, maar ik zal ook niet buiten tijd aankomen"

  Michel Wuyts is klaar voor de Ronde van Frankrijk.

  Michel Wuyts (62) begint vandaag aan zijn 27e Ronde van Frankrijk. Onze commentator lag een tijdje in de lappenmand, maar is net op tijd fit voor La Grande Boucle. "Ik heb de voorbije weken veel aan Mark Cavendish gedacht", zegt Wuyts. 

  "Ik heb de voorbije weken een energiebuffer opgebouwd"

  "Of ik klaar ben voor de Tour? Daar ga ik vanuit", zegt Michel Wuyts, die een tijdje gevochten heeft tegen de ziektekiemen. "Ik heb een lange weg afgelegd. Mocht je mij die vraag een maand geleden gesteld hebben, dan zou ik gezegd hebben: ik hoop dat ik het haal. Maar nu evolueert het gunstig."

   

  "Ik heb de voorbije weken vooral een energiebuffer opgebouwd. Ik weet natuurlijk wat er op me afkomt. Er is niets zo slopend als de Tour. Je gaat voor uitzendingen van minstens 3,5 uur. Daarin kun je alles ventileren wat je ziet en wat je opgestapeld hebt."

   

  "Maar vooral het leven naast de uitzendingen is slopend. Ik denk aan de verplaatsingen, aan de stress om op tijd te zijn, aan de stress om op tijd nog iets te kunnen eten in het hotel, want om 21.30u sluit de keuken. Op dat gebied moet je 100 procent paraatheid benaderen. Daar ben ik nu mee bezig geweest."

   

  "Of ik dan veel gerust heb? Zeg dat eens tegen iemand die van nature uit rusteloos is. Als ik niet denk, dan word ik gedacht. Volkomen rusten ligt niet in mijn aard. Zelfs in de moeilijkste periodes, toen mijn energie volledig weg was, las ik nog bij en hield ik alle uitslagen bij. Ik wilde 's avonds altijd het gevoel hebben dat de dag iets betekend had. Anders was het een wegtrapdag geweest."

  Vooral het leven naast de uitzendingen is slopend. Ik denk aan de verplaatsingen, aan de stress om op tijd te zijn, aan de stress om op tijd nog iets te kunnen eten in het hotel, want om 21.30u sluit de keuken. Op dat gebied moet je 100 procent paraatheid benaderen.

  Michel Wuyts

  "Loopjes met Nys? Dat zal ik nu niet doen"

  Tijdens de Tour loopt de batterij van een commentator leeg. Hoe krikt onze stem, ook een fervente loper, dat niveau weer een beetje op? Met een ochtendrun? "Dat lopen heb ik ook zoetjesaan weer opgebouwd, want dat heeft er een maand niet ingezeten."

   

  "Ik evolueerde naar loopjes van 5 kilometer, waarbij ik ging helikopteren en vanuit de lucht dacht: wat een sukkel is daar nu op pad, zeker in vergelijking met wat ik vroeger kon. Maar ook dat is nu gebeterd. Mijn lichaam laat het nu weer toe."

   

  "In de Tour probeer ik dat 3 à 4 keer per week te doen. Dat is op zich al een huzarenstukje. In het verleden liep ik weleens mee met Sven Nys, die 20 jaar jonger is. Dat zal ik nu niet doen."

   

  "Ik herinner me een loopje in Nancy, waarbij je een opeenvolging had van steile hellinkjes en trapjes. Nys zei: dit is echt mijn terrein, zoals het ook als crosser was. Ik zei: dat ervaar ik nu ook, want ik loop hier te puffen. Dan moet je zeggen: ga maar."

  "Je wil mee naar de hemel, maar je zal helletochten meemaken"

  Renners vertrekken al eens met twijfels, kopzorgen en vraagtekens naar de Tour. Geldt dat ook voor Michel Wuyts na een hobbelige voorbereiding? "Niet meer dan anders. Eigenlijk vertrek je elk jaar op die manier naar de Tour. Je hebt het gevoel dat je mee naar de hemel wil, want dat is voor vele mensen de Tour. Maar je weet uit ervaring dat je helletochten zal meemaken."

   

  "Dat heeft ook te maken met de integrale uitzendingen, zoals je zeker tijdens de eerste dagen hebt. Dan word je meteen met je neus op de feiten gedrukt. Er kruipt vooraf veel werk in. Daar ben ik nu mee bezig en aangezien ik de eerste dagen nog thuis slaap, heb ik geen tijd om me voor te bereiden in de auto."

   

  "De avondrit in de Tour, na een etappe op weg naar het hotel, duurt meestal 2 uur. Die tijd gebruik je voor je voorbereiding. Dat zal er nu niet inzitten. Daarom ben ik nu al voorbereid voor de eerste dagen."

   

  "Dat is een geruststelling, want tijdens de voorbereiding liep het werk zoals het vanouds liep. Mijn huisarts, bij wie ik voor elke Tour een bezoekje breng, zei me: niets belet je om de Tour uit te rijden. Ik zal hem wellicht niet winnen, maar ik zal normaal niet buiten tijd aankomen."

  Mijn huisarts, bij wie ik voor elke Tour een bezoekje breng, zei me: niets belet je om de Tour uit te rijden. Ik zal hem wellicht niet winnen, maar ik zal normaal niet buiten tijd aankomen.

  Michel Wuyts

  "Ik begrijp Cavendish nu"

  "Weet je aan wie ik de voorbije weken veel gedacht heb? Mark Cavendish", werpt onze commentator op. "Hij is al twee jaar op de sukkel door klierkoorts. Dat ging om een eerste opstoot en die is doorgaans ingrijpender dan een tweede opstoot, zoals ik nu heb gehad. Mijn eerste opstoot dateert van 25 jaar geleden."

   

  "Er wordt bij Cavendish dan gefilterd en gezegd: hij zal het beu zijn, hij zal gesatureerd zijn, hij heeft het beste gehad. Maar ik begrijp het nu. En ik denk dat veel renners dat ook begrijpen. Het blijft altijd ergens hangen in je lichaam."

   

  "Na Dwars door het Hageland, de koers waar ik hernomen heb, kwam Niki Terpstra naar me toe. Dat vond ik zeer charmant. Hij zei: ik heb gehoord dat je ook met de rennersziekte te maken hebt. Renners weten dus wat hen kan overkomen als klierkoorts ter sprake komt."

  "Ik weet wanneer de moeilijke periodes komen"

  Parijs is nog ver, het moet zowat het grootste Tour-cliché zijn. Geldt dat ook voor de commentatoren?

   

  "Ja, maar ik ken het patroon. Ik weet wanneer de moeilijke periodes komen. Dan heb ik het over het einde van de tweede week en maandag en dinsdag in de derde week. Dan slaat de vermoeidheid toe en moet je moeite doen om aan de sleur te ontsnappen."

   

  "Maar je weet dat zoiets voorbijgaat. Woensdag ebt dat weg, want dan is Parijs in zicht. En is de thuiskomst nabij. Daar put je als het ware energie uit, een laatste opstoot van adrenaline die je over de Champs-Élysées jaagt."

   

  "Maar hé, laten we niet dramatiseren wat mij de voorbije maanden overkomen is. Ik vind het verlies van iemand als Tom Dumoulin voor de start van de Tour veel erger. Want hij is een echte smaakmaker."