• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Als Peru de Copa America wint, staat voetbalminnend Brazilië op z'n kop"

  Brazilië vernederde Peru in de groepsfase met 5-0.

  De Copa America wordt dit jaar een prooi voor Brazilië of Peru. In de groepsfase keken de twee landen elkaar al in de ogen. Toen incasseerde Peru een droge 5-0-nederlaag. Of het in de finale ook zo zal lopen? "Brazilië blijft torenhoog favoriet", klinkt het bij Play Sports-commentator Thomas Liekens.

  Liekens: "Brazilië kan alleen maar verliezen"

  Zondag is het zover, dan weten we wie de Copa America op zijn naam schrijft. Als de lijn uit de groepsfase doorgetrokken wordt, is de winnaar al bekend. Maar of Brazilië in de finale al meteen torenhoog favoriet is? Sporza belde met Play Sports-commentator Thomas Liekens, die de 5-0-pandoering becommentarieerde. 

   

  "Brazilië kan eigenlijk alleen maar verliezen. Als Peru wint, dan staat voetbalminnend Brazilië op z'n kop. Peru is de absolute outsider, maar elke wedstrijd moet worden gespeeld en Peru toonde een serieuze verbetering in de halve finales. Het kan altijd, maar Brazilië blijft uiteraard de grote favoriet."

   

  "Of Brazilië met de druk zal kunnen omgaan? Alleszins beter dan enkele jaren geleden. Maar dat wil niet zeggen dat ze de druk niet zullen voelen. Het is Maracana en het is een publiek dat voor drie kwart uit zeer patriottistische, fanatieke supporters zal bestaan. Het is nog afwachten of die druk negatief zal zijn, maar ze zullen zich niet zo gek laten maken als in die dramatische WK-match tegen Duitsland enkele jaren geleden."

   

  Deze Copa America zagen we een Neymar-loos Brazilië. Wie stond er op in zijn plaats? "Moeilijk om te beantwoorden. De sterkte van dit elftal is dat ze net meer als ploeg acteren dan mét Neymar. Want dan is hij de man waarnaar gekeken wordt. Nu spelen ze meer als een machine. Hun sterkte momenteel is het collectieve gegeven." 

   

  De druk ligt niet enkel bij de spelers. Ook bondscoach Tite staat onder druk. "Dat is natuurlijk zo bij elke Braziliaanse bondscoach, zeker als er een finale voor de deur staat die gewonnen moet worden. En hij leverde al goede resultaten, enkel van België verloor hij. Maar als je de finale verliest, weet je als bondscoach dat je aangeschoten wild bent en dat er consequenties volgen."

  Als je de finale verliest, weet je als bondscoach dat je aangeschoten wild bent en dat er consequenties volgen.

  Het kwakkelende parcours van Peru: "2 gezichten"

  Dat Peru in de finale staat, verrast toch enigszins als we het parcours bekijken dat het land dit toernooi aflegde. "Het is een rare ploeg", gaat Liekens voort. "In de groepsfase scoorde het alleen tegen een heel zwak Bolivia, tegen Venezuela werd het 0-0 en tegen Brazilië ging het met 5-0 onderuit. Maar dan mochten ze toch naar de 2e ronde als beste 3e."

   

  "Tegen Uruguay denk je dan: "Dat is een vogel voor de kat". En dan spelen ze een wedstrijd zonder maar één schot op doel, maar halen ze toch miraculeus de strafschoppen, die ze winnen."

   

  "Dan sta je uiteindelijk tegen Chili, waarvan je denkt dat het Peru wel zal oprollen, en plots speelt Peru een uitstekende wedstrijd en gaat het verdiend naar de finale. Het is dus een ploeg met 2 gezichten. Het is maar de vraag welk gezicht we tegen Brazilië zullen zien", aldus Liekens.