• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Koning Filip ontvangt Eddy Merckx in het Kasteel van Laken: "Ben ontroerd"

  Eddy Merckx is de reden voor de Tour-start in Brussel, 50 jaar na zijn eerste van vijf Tour-zeges. De Kannibaal wordt dezer dagen overal in de bloemen gezet, vanmiddag was er een plechtige ontvangst bij de koning en de koningin op het Kasteel in Laken.

  "Koning stuurde me persoonlijk een brief, dat is ontroerend"

  Merckx was niet alleen bij de koning. Hij mocht als eerste de hand schudden van de koning en de koningin en stelde dan zijn familie voor, zijn vrouw Claudine, zijn kinderen Sabrina en Axel met hun partners en kinderen passeerden de revue.

   

  Daarna was het beurt aan Merckx' ploegmakkers van 1969. Ook Tour-directeur Christian Prudhomme was van de partij. Opvallend: koningin Mathilde droeg een gele jurk, niet toevallig. Want de Tour staat ook in het teken van 100 jaar gele trui.

   

  "Ik ben fier dat mijn familie en ploegmaats bij de koning ontvangen zijn. Zij zullen zelf ook heel fier zijn en het wordt een mooie herinnering", stelt Merckx. "Het is altijd een grote eer om ontvangen te worden en zeker nu ook, want hij heeft persoonlijk een brief gestuurd. Dat is ontroerend."

   

  Merckx keuvelde samen met koning Filip over zijn enorme wielercarrière, maar bovenal over die eerste Touroverwinning van vijftig jaar geleden. "In '69 was koning Filip negen jaar en zat hij in het zuiden van Frankrijk. Daar volgde hij de Ronde van Frankrijk via de radio."

   

  De Grand Départ van de 106e Ronde van Frankrijk in Brussel staat volledig in het teken van Merckx. "Het is mijn weekend, maar ook dat van Brussel. Ik hoop dat alle mensen zullen genieten van dit feest voor de 50ste verjaardag van mijn eerste Tourzege en de 100ste verjaardag van de gele trui. Het zal een prachtig moment zijn", besluit Merckx.