• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bernal: "Denk niet aan winst, want wil mezelf geen extra druk opleggen"

  Bij Ineos hebben ze met Geraint Thomas en Egan Bernal 2 paarden om op te wedden. "Ze starten op gelijke voet", zegt ploegleider Servais Knaven.

  Volgens heel wat waarnemers is de 22-jarige Egan Bernal dé te kloppen man deze Tour de France. "Ik weet niet of ik de grote favoriet ben. Je hebt ook nog G (Geraint Thomas), maar ook Fuglsang en Yates."

   

  "Dit is nog maar mijn eerste grote ronde waar ik voor het klassement ga. Ik wil niet aan winst denken, want ik wil mezelf geen extra druk opleggen. Als ik geel pak, wil ik daar vooral van genieten."

   

  Bernal maakte vorig jaar al indruk, toen in dienst van Froome en Thomas. "Ik heb nu meer vertrouwen dan vorig jaar. In Parijs-Nice heb ik wel gemerkt hoe stressvol het kan zijn."

   

  "Wanneer ik tevreden zal zijn? Als ik het gevoel heb dat ik er alles aan heb kunnen doen. Want je kunt goed zijn, maar vallen of lek rijden en dan is je klassement toch naar de vaantjes."

  Thomas: "Verwacht geen problemen met Bernal"

  Geraint Thomas is de titelverdediger én hij is dit jaar "verlost" van Chris Froome. Maar toch staat hij met twijfels aan de start. Thomas liet dit seizoen niet veel zien en viel in zijn laatste voorbereidingskoers in Zwitserland. "Ik heb daarna toch nog enkele goeie trainingen kunnen afwerken. Ik voel me er klaar voor."

   

  Net als vorig jaar lijkt de grootste concurrent voor Thomas in zijn eigen ploeg te zitten. "Ik verwacht geen problemen als we het zoals vorig jaar eerlijk aanpakken. Egan is een eerlijke en goeie jongen, we kunnen het goed met elkaar vinden. Het is ook beter om met 2 in de finale te zitten dan alleen."

   

  Als Thomas dit jaar niet wint, dreigt hij een onehitwonder te zijn. Maar daar ligt hij zelf niet van wakker. "Als ik een onehitwonder word, dan was het wel een verdoemd goeie hit. Er zijn jongens die ervan dromen de Tour te rijden, ik heb hem zelfs gewonnen. Het neemt ook druk weg. Ik won al eens, ik hoef me niet meer te bewijzen."

  Thomas en Bernal

  Thomas: "Net als vorig jaar moeten we eerlijk zijn met elkaar."

  Knaven: "Niveau Thomas vergelijkbaar met dat van vorig jaar"

  "We starten met 2 renners op gelijke voet", zegt ploegleider Servais Knaven. "Het is in deze open Tour niet slecht om 2 kaarten te hebben. Tijdens de koers zal duidelijk worden wie de beste is, bijvoorbeeld in de 6e rit naar La Planche des Belles Filles."

   

  "Bernal was vorig jaar sterk en heeft dit jaar Parijs-Nice en Zwitserland gewonnen, maar we weten niet hoe hij zal reageren als hij 3 weken moet koersen zonder tijd te mogen verliezen. Dat is een totaal andere situatie dan vorig jaar, toen hij af en toe een snipperdag kon nemen."

   

  "Wat Thomas betreft, die is gewoon goed. Hij mist wat wedstrijdritme, waardoor zijn eerste week wellicht de moeilijkste wordt. Maar als hij die goed doorheen komt, zal zijn niveau vergelijkbaar zijn met vorig jaar."

   

  Wie worden volgens Knaven de grote uitdagers van de Ineos-mannen? "Fuglsang rijdt dit jaar bijzonder sterk en Movistar heeft 3 ijzers in het vuur. Het wordt een interessante Tour, die moeilijk te voorspellen valt."