• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "De eerste boven op de Muur krijgt gratis mosselen met friet"

  Eén dag voor de start van de Ronde van Frankrijk liggen de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg er nog vredig en rustig bij. Over minder dan 24 uur dendert het Tourcircus over de twee Oost-Vlaamse hellingen. Wij gingen al even de sfeer opsnuiven.

  "Internationaal, druk en veel leute"

  Kristof Bauwens, uitbater van 't Hemelryck op de Muur van Geraardsbergen is wel al wat gewoon als het op koers aankomt, maar morgen wordt toch een speciale dag. "We zijn er klaar voor. Ik verwacht meer volk dan op de Ronde Van Vlaanderen. Heel internationaal,  heel druk en ik hoop veel leute." 

   

  Tijdens de Ronde van Vlaanderen in 2010 waren er, in dezelfde weersomstandigheden, ongeveer 12.000 mensen verdeeld over de Vesten en de Muur. "Alles zou vlekkeloos moeten kunnen verlopen. We proberen zoveel mogelijk pintjes te verkopen want daar is het minste werk aan." (lacht)

   

  De eerste die morgen bovenkomt op de Muur pakt trouwens de bolletjestrui. "Stel dat Van Aert of Van Avermaet hier als eerste doorkomt, dan denk ik dat de berg ontploft." En Kristof Bauwens gaat zelfs nog een stapje verder: "Awel, de eerste die hier bovenkomt mag hier gratis mosselen met friet komen eten! Dat is dan afgesproken!"

  "Gratis mosselen met friet"

  Terug in Geraardsbergen na 15 jaar

  Toevallig lopen we burgemeester Guido De Padt tegen het lijf, die even de werken komt inspecteren. Hij kent het klappen van de zweep want het is niet de eerste keer dat de Tour door zijn stad rijdt. "In 2004 was ik er al bij, dat was een volksfeest van jewelste en ik hoop en denk dat het morgen nog overtroffen zal worden."

   

  "Sommigen spreken van 30.000 mensen. We zetten drones in, maar het blijft moeilijk om te tellen. Gisteren ben ik in Brussel geweest en als je ziet wat de Tour bij de mensen teweegbrengt, dan is dat toch iets speciaals. Maar ik ben heel tevreden dat de Tour na 15 jaar terug in Geraardsbergen is en dit keer wel over de Muur rijdt."

   

  Op vlak van voorbereiding valt alles eigenlijk goed mee. "Onze mensen hebben veel ervaring en we krijgen veel hulp van de organisatie op het vlak van logistiek. Vooral de communicatie naar mensen die naar hier willen komen is nu belangrijk."

  Guido De Padt, burgemeester Geraardsbergen

  Guido De Padt, burgemeester Geraardsbergen

  "Renaat op de moto is de beste"

  Zoals altijd rijden er op de Muur veel wielertoeristen en dat is de dag voor de Tourpassage niet anders. Een Duitse touroperator die reizen naar wielerwedstrijden organiseert puft uit aan de voet van de Kapelmuur.

   

  "Wij komen naar België met echte fans van de Ronde van Frankrijk, speciaal voor Le Grand Départ en om de profs over de Muur te zien rijden."

   

  Eerst volgen ze de koers op het parcours en daarna op televisie. Eens terug thuis volgen ze de koers op, jawel, Sporza. “Ik vind het geweldig want jullie commentatoren zijn echt top! Vooral Michel en José, maar mijn favoriet is Rrrrrrenaat! Renaat op de motor, hij is de beste!"

  "Rrrrrrrenaat!"

  "Wij zijn de maisons sur wielekes"

  Ook enkele kilometers verderop, op de Bosberg, heerst nog peis en vree, al zijn de eerste campers hier wel al aan de kant van de weg geparkeerd.

   

  "Wij zijn hier al van gisterenmorgen om tien uur", lacht Yvette Ketsman. "Als je op de eerste rij wil zitten dan moet je er vroeg bij zijn hé. Die plek kunnen ze ons al niet meer afpakken want we zijn echte wielerfans.”

   

  Aan het dialect te horen is Yvette van de streek, maar toch is ze met de camper gekomen. "We gaan al jaren naar de Tour, de Giro, de Vuelta…en nu was het eens niet ver. Mobilehomers zijn speciale mensen. Overal leren we mensen kennen en maken we vrienden."

   

  "De 'maisons sur wielekes', zo noemen we ons clubje. Gisteravond was het al feest want er was een jarige en vanavond gaan we opnieuw een feestje bouwen. Genieten van het leven en wij doen dat op deze manier."