• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wuyts over favorieten: "Movistar heeft opnieuw sleutel in handen"

  Michel Wuyts.

  Michel Wuyts.

  Zonder Tom Dumoulin, Chris Froome en Primoz Roglic wordt het een heel andere Ronde van Frankrijk dan vorig jaar. Sporza-commentator Michel Wuyts wikt en weegt de kansen van de favorieten voor de eindzege.

  Geen twijfel: Tour is uitgetekend voor Bardet

  De nummer twee, drie en vier van vorig jaar starten zaterdag niet in Brussel. Bovendien is het geen geheim dat het parcours op maat van een Fransman is uitgetekend. De fiere Fransen dromen van een eerste Tour-zege sinds Bernard Hinault in 1985.

   

  "Voor mij is Dumoulin de meest aantrekkelijke favoriet die ontbreekt", blikt Wuyts vooruit. "Van Froome mocht je niet verwachten dat hij op zijn 34e de Tour nog aantrekkelijk zou maken. Een man van die leeftijd springt niet rond als het jonge veulen van vroeger. Een eventuele vijfde eindzege zou er gekomen zijn op de berekening."

   

  "Tour-directeur Christian Prudhomme heeft zelf gezegd dat deze Tour is opgesteld in functie van nog eens een eindzege voor een Fransman. Deze Tour is uitgetekend voor Bardet, daar is geen twijfel over mogelijk. Er is een minimum aan tijdritkilometers en er zijn in totaal 7 cols boven de 2.000 meter. Die liggen er voor de smalle Fransman."

  Van Froome mocht je niet verwachten dat hij op zijn 34e de Tour nog aantrekkelijk zou maken. Een eventuele vijfde eindzege zou er gekomen zijn op de berekening.

  Pinot kan grootste belager van Ineos worden

  Het parcours mag op papier een unieke kans bieden voor Frans succes, maar Michel Wuyts heeft twijfels of het zover komt uiteindelijk op de Champs-Elysées op 28 juli. "Een parcours dat op je lijf is geschreven, kan zich ook tegen je keren."

   

  "Als medefavoriet haal je soms niet hetzelfde rendement omdat je uit je defensieve stelling moet komen. De tactiek van Bardet de laatste jaren was het tempo van Sky volgen en weten dat je opportuniteiten in de laatste week liggen. Daar probeerde hij de beperkte achterstand om te zetten in winst."

   

  "Persoonlijk heb ik op dit ogenblik meer vertrouwen in het kunnen van Pinot. Hij is volgens mij af van zijn muizenissen, zijn negatieve stress voor tijdritten en aankomsten bergop. Pinot kan de stevigste belager worden van Ineos."

  Ineos is niet bevrijd door uitvallen van Froome

  De naam is gevallen: Team Ineos. Ondanks het uitvallen van Chris Froome lijkt de Britse formatie dé te kloppen ploeg. "Wat vind je van deze stelling? Team Ineos is nu evenwichtiger samengesteld dan vorig jaar", werpt Michel Wuyts op. 

   

  "Vorig jaar waren er twee kopmannen, die elkaar de duvel hebben aangedaan. Of beter gezegd: Froome heeft Thomas de duvel aangedaan. Hij heeft zich pas twee dagen voor het einde neergelegd bij de suprematie van Thomas. Thomas heeft een andere persoonlijkheid. Als hij na de Pyrenëeen voelt dat hij niet even goed is, dan gaat hij zich wel neerleggen bij het kopmanschap van Bernal."

   

  "Stellen dat Ineos verlost is door het uitvallen van Froome, vind ik dan weer overdreven. Froome trekt veel aandacht naar zich. Hij is een zuignap die de pers aantrekt en zo de druk wegneemt bij zijn collega's." 

   

  "Voor de rest is er niets veranderd aan de ploeg. Froome is vervangen door Van Baarle, die uitstekend is op het vlakke en in de heuvels, maar ook een eind ver komt in de bergen. Hij is ook nog eens een uitstekende tijdrijder. De homogeniteit van Ineos is niet verzwakt. Maar weten we van Bernal of die drie weken lang op zijn beste kan zijn? Dat soort onzekerheden zijn misschien de sleutel tot een aantrekkelijke Tour."

  Weten we van Bernal of die drie weken lang op zijn beste kan zijn? Dat soort onzekerheden zijn misschien de sleutel tot een aantrekkelijke Tour.

  Guerilla van Astana kan de Tour kleuren

  Wat met de uitdagers van Team Ineos? "Ik zie de concurrentie wel dichter sluipen, maar als ik mezelf de vraag stel wie Ineos echt gaat belagen, dan volgt toch een aarzeling. Kan Bardet dat? Kan Yates dat? Nibali dekt zich nu al in dat hij voor een goed gevoel rijdt en voor ritzeges gaat."

   

  • Movistar: "De Spanjaarden hebben opnieuw de sleutel in handen. Ze waren indrukwekkend homogeen in de Giro, de opofferingsgezindheid was enorm. Maar lukt dat ook met de drietand Valverde, Quintana, Landa in de Tour? In de voorbije jaren niet. Ik stel me hardop de vraag of er nu meer eenduidigheid zal zijn, maar ik denk het niet. In de Giro was Landa vaak beter dan Carapaz. Ik zou graag zien of Valverde en Quintana zich neerleggen bij een betere Landa, maar niemand kan tegen de wielewaal Landa zeggen: zorg dat je klaar bent. Wat heeft hij na de Giro gedaan? Alleen hij weet het."

   

  • Astana: "Zij mikken op oudere paarden. Met Fuglsang als vaste waarde. Hij zou wel eens zijn beste resultaat in de Tour kunnen neerzetten, maar rond hem zitten pure aanvallers: Bilbao, Luis Leon Sanchez, Fraille, Lutsenko. Eigenlijk zijn dat individualisten. Maar samen kunnen ze wel guerilla voeren, die de Tour echt kan kleuren? Vraag is of ze dat gaan doen voor dagzeges en een paar dagen de gele trui? Of gaan ze voor een goed klassement op lange termijn? Ik denk dat ze dan kiezen voor de eerste strategie. Maar we gaan wel van ze genieten."
   
  • Mitchelton-Scott:  "Ze hebben ook een homogeen blok neergezet en rijden altijd in functie van een man. Plus hun tactiek is steeds heel interessant. Ze kunnen schijnbaar ingedommeld zijn en dan wakkerschieten en alles aan flarden rijden. Zo hebben ze Chaves aan de derde plaats in de Vuelta geholpen."