Lefevere: "We hebben sterk ingezet op Viviani, dus mogen niet falen"

  Deceuninck - Quick Step begint als de meest succesvolle ploeg tot nu van 2019 aan de Ronde van Frankrijk. En dat in eigen land. Uiteraard proeft de smaak van overwinningen naar meer bij Patrick Lefevere en zijn renners. Met Viviani, Mas en Alaphilippe heeft de ploeg drie speerpunten.

  "Sta nog altijd achter besluit over Gilbert"

  Een dikke week geleden dropte Deceuninck - Quick Step een bommetje in wielerland door Philippe Gilbert thuis te laten voor de Tour. "Een moeilijke beslissing", zegt ploegmanager Patrick Lefevere. "Maar ik sta er nog altijd achter."

   

  "Ik begrijp de ontgoocheling, maar mensen moeten weten hoe wij beslissingen
  nemen in het team. Dit is een collectieve beslissing. Ik heb enkel het eindbesluit
  genomen, want als eindverantwoordelijke ben ik mijn rol nooit uit de weg gegaan. De lead-out voor Viviani in de Ronde van Zwitersland stond er. Zwitserland is de Tour niet, maar Asgreen, Lampaert, Morkov, Richeze en Viviani zijn echt sterk."

   

  "Ik verwacht van Viviani dat hij beter doet dan in de Giro. Daar was hij helemaal van slag nadat hij, volgens ons onterecht, gediskwalificeerd werd. Toen stond hij nog niet zo scherp. Een frisser hoofd en meer scherpte moeten ons helpen, want we mogen bijna niet falen. We hebben sterk ingezet op Viviani. Groenewegen kloppen wordt niet makkelijk, maar als we er niet in geloven, kunnen we beter al naar huis."

  Ik verwacht van Viviani dat hij beter doet dan in de Giro. Daar was hij helemaal van slag nadat hij, volgens ons onterecht, gediskwalificeerd werd. 

  "Alaphilippe zal minder vrijheid krijgen dan vorig jaar"

  Patrick Lefevere heeft nog twee andere ijzers in het vuur. "Mas laten we zijn ding doen. We hopen dat hij zonder kleerscheuren aan La Planche des Belles Filles raakt om dan te zien wat de benen zeggen."

   

  "Vorig jaar wilden we hem in de Vuelta laten experimenteren om te zien wat hij kan. De laatste drie dagen pakte hij heel verrassend uit. Volgens mijn bescheiden mening zat er meer in dan een tweede plaats als hij meer had gedurfd. De Vuelta is de Tour niet, maar er zijn een aantal favorieten uitgevallen en sommige hebben niet de vorm die ze beweren."

   

  "Mas was niet zo goed in Zwitserland, maar dat was vijf weken voor de Tour en deze ronde wordt vooral in de laatste week gereden" is Lefevere hoopvol over zijn Spanjaard. "Devenyns moet overal wat bijspringen, maar moet ook zorgen dat hij nog relatief fris in het gebergte geraakt."

   

  Voor Julian Alaphilippe wordt beter doen dan vorig jaar bijna onmogelijk. Hij won twee ritten en het bergklassement. "Hij zal minder vrijheid krijgen dan vorig jaar, maar hij staat niet voor niets op nummer 1 van het UCI-klassement. Hij zal ook nu wel links of rechts iets uit zijn mouw schudden."

  Alaphilippe: "Ik ben nog altijd trots op mijn Tour van vorig jaar"