Nederlandse vrouwen bereiken WK-finale: "Gevochten als leeuwinnen"

  Nederland maakt zich op voor de clash met de VS, de huidige wereldkampioen.

  De Nederlandse voetbalvrouwen staan voor het eerst in de geschiedenis in een WK-finale. Heldin van de avond was Jackie Groenen, die de bevrijdende goal scoorde in de verlengingen. "Ik moet nog even wennen aan het idee dat we in de finale zitten. Dit is echt supervet", zei ze na afloop.

  De goal van de opluchting viel in minuut 99. Groenen zelf scoort niet zo vaak voor de Oranje Leeuwinnen (gisteren scoorde ze haar derde goal voor Oranje, red.), maar deze goal kan uiteraard tellen. "Ik bewaar mijn doelpunten voor de speciale momenten. Ik kreeg de bal voor het strafschopgebied en moest wel schieten vanuit die positie. Hij vloog er mooi in", aldus Groenen. 

   

  In de finale wacht zondag de VS, de huidige wereldkampioen. Groenen beseft dat het niet simpel zal worden. "Het is het WK en je weet dat het steeds lastiger wordt. Het is vermoeiend en ik heb zware benen, maar hier doe je het voor. Het is nog één wedstrijd en we gaan er alles aan doen om die te winnen."

  Oranje vechtmachine

  Sarina Wiegman, bondscoach van de Nederlandse vrouwen, beseft nog steeds niet wat er allemaal aan het gebeuren is. “Over zes maanden kan ik het pas geloven", grapte ze in haar persconferentie. "Nu gaan we even feestvieren en daarna heel hard uitrusten.”

   

  Volgens haar heeft Oranje de finale bereikt dankzij de eenheid binnen haar selectie. “We zijn gewoon een vechtmachine. Er zit een enorme drive in dit team. Als je als team functioneert, kun je meer. En dan hoef je niet altijd beter te zijn dan een tegenstander. Dan kun je van iedereen winnen. Dat zag je in deze wedstrijd ook weer. Er werd bij ons gestreden voor elke meter.”

  Jackie Groenen schoot Oranje voor het eerst naar een WK-finale.

  "Eerst genieten en lekker slapen"

  Ook heel wat Leeuwinnen geloven niet dat ze in de finale staan. “Puur ongeloof,” zei Jill Roord na de partij. “Dit is ons tweede WK en dan sta je gewoon in de finale. Ik ben zo blij. We hebben echt gevochten als leeuwinnen", vult Stefanie van der Gragt aan. 

   

  “Ongelooflijk,” zei Dominique Bloodworth. “Dit is iets waar je als klein meisje van droomt.” Shanice van de Sanden besefte ook wel dat het niet de beste wedstrijd was, maar dat maakt haar weinig uit. "Als je er voor elkaar bent en voor elkaar door het vuur gaat, kun je dus gewoon een plek in de finale veroveren. En dat hebben we gewoon gedaan."

   

  Aan de finale denken de vrouwen voorlopig even nog niet. "Eerst genieten en lekker slapen,” zei doelvrouw en aanvoerder Sari Van Veenendaal. Roord gelooft wel in een stunt "We speelden misschien niet onze beste match, maar ook de VS heeft niet alles overtuigend gewonnen."