• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Peru verrast dubbel titelhouder Chili in halve finale Copa

  Peru viert na de 3-0-zege tegen Chili.

  Tweevoudig kampioen Peru stond voor het laatst in de Copa-finale in 1975. Toen won het van Colombia.

  Chili zal geen derde keer op een rij de Copa America mee naar huis nemen. De kampioen van 2015 en 2016 ging vannacht verrassend onderuit tegen Peru: 3-0. Peru won de Copa 2 keer. Het stond in 1975 voor het laatst in de finale, toen won het van Colombia.

  De twee teams waren na een magere 0-0 en penalty's doorgestoten naar de halve finale, maar hun halve finale was spectaculair met kansen heen en weer. Peru, dat in de kwartfinale ook al stuntte tegen Uruguay, maakte al voor de rust het verschil langs Edison Flores en Yoshimar Yotun, die profiteerde van een enorme blunder van doelman Arias.

   

  Na de koffie bleven de rood-witten makkelijk overeind, al had een bal op de paal van Vargas 5 minuten in de 2e helft de situatie kunnen veranderen. In de extra tijd maakte José Paolo Guerrero de nederlaag van Chili nog wat zuurder. Voor de vedette was het zijn 13e Copa-goal, geen actieve speler doet beter.

   

  Eduardo Vargas had zich naast hem kunnen scharen, maar de spits van Chili liet in de slotseconden nog een penalty liggen. Gallese pakte zijn panenka.

   

  Peru speelt zondag in het mythische Maracana-stadion de finale tegen gastland Brazilië. Dat staat voor de 20e keer in de finale van het Zuid-Amerikaanse landenkampioenschap na een 2-0-zege tegen rivaal Argentinië. Brazilië won de Copa al 8 keer, de laatste keer was in 2007. Dat was ook hun laatste finaleplaats.

   

  In de troosting op zaterdag is Chili-Argentinië de heruitgave van de finales van de voorbije 2 edities. Twee keer versloeg Chili Messi en co na strafschoppen.

  Braziliaan Willian is out voor finale

  Peru hoeft alvast niet Chelsea-aanvaller Willian te vrezen. De 30-jarige Braziliaan kampt met een dijblessure, meldt de Braziliaanse bond. Willian was bij de 5 duels op de Copa van Brazilië telkens bankzitter, maar hij kwam wel 4 keer in actie. In de halve finale tegen Argentinië mocht hij de hele 2e helft meespelen.

   

  Volgens de Braziliaanse media blesseerde Willian zich op het einde van de match tegen Argentinië, maar kon hij niet gewisseld worden, omdat alle wissels al waren opgebruikt. Willian zat aanvankelijk niet bij de Copa-selectie van het gastland, maar viel in voor Neymar, die 9 dagen voor het toernooi uitviel.