• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ewan mikt hoog: "Hopelijk start mijn Tour-carrière met hoogtepunt"

  De selectie van Lotto-Soudal traint in Brussel.

  Lotto-Soudal wil meteen knallen bij de Tour-start in Brussel. Caleb Ewan gaat zaterdag voor de ritzege en de gele trui. Maar ook zijn ploegmaats gaan voor een etappezege. "Met een rit zouden we al blij zijn, maar als je een topsprinter hebt en renners die iets kunnen in een ontsnapping, mogen het er meer zijn", zei Marc Sergeant.

  Wellens: "De Tour-start in Brussel wou ik niet missen"

  Tim Wellens heeft geen al te beste relatie met de Tour. Zijn vorige twee deelnames waren geen succes. "Maar de start in Brussel wou ik zeker niet missen. Dat is toch speciaal als Belg in een Belgische ploeg", zei Wellens. "Ik probeer ook te leren uit het verleden. Ik heb ondertussen meer ervaring en zal spaarzamer zijn met mijn energie. Ik ben ook frisser want ik heb geen Dauphiné of Ronde van Zwitserland gereden."

   

  "De voorbije twee edities had ik last van de warmte. Daar heb ik hard aan gewerkt. We hebben speciale kledij en speciale drankjes. Ik hoop dat het zo zal verbeteren. Ik ben ook in Dubai dingen gaan uittesten en dat is goed meegevallen. Op het BK bijvoorbeeld had ik geen problemen."

   

  Lotto-Soudal gaat voor ritzeges. Welke etappes heeft Tim Wellens aangekruist? "Rit vijf is misschien de eerste rit voor de ontsnappers. Maar er zijn heel veel mensen die die rit uitkiezen, dus je moet proberen in de ontsnapping te raken. In mijn ploeg probeer ik dat en probeert De Gendt dat. Zo hebben we meer kans."

   

  "Caleb Ewan blijft de renner in onze ploeg die het meeste kans maakt op een ritzege. Dus als er een massasprint aankomt, werken we 200 procent voor hem. Hij ziet er goed uit en gelooft erin. In de andere ritten mogen wij ons laten zien."

  Ewan: "Denk niet aan de groene trui, wel aan ritzeges"

  Caleb Ewan rijdt pas zijn eerste ronde van Frankrijk en moet meteen de man zijn die voor succes zorgt bij Lotto-Soudal. "Voorlopig is de sfeer nog relax. Vandaag is de eerste dag dat ik echt voel dat de Tour gaat beginnen. Zaterdag zal ik de druk pas echt voelen, denk ik. Het is meteen een etappe die ik kan winnen en ik weet dat de ploeg de eerste rit echt wil winnen. Hopelijk begin ik mijn Tour-carrière met een hoogtepunt."

   

  "Het treintje staat bijna op punt. Ik heb vertrouwen om eraan te beginnen. Groenewegen zal een van de favorieten zijn hier en ik heb hem toch kunnen kloppen in de ZLM Tour. Ook Viviani kon ik al kloppen in de Giro."

   

  De groene trui? "Daar denk ik niet echt aan. Ik wil gewoon veel ritten winnen. Als dat lukt, begin ik er misschien aan te denken. Maar voorlopig is het doel om etappes winnen."

   

  Enkele grote sprinters zijn er niet bij: Kittel, Cavendish, Bouhanni, ... "Ik denk niet dat er weinig sprinters aan de start staan dit jaar, het is misschien gewoon een nieuwe generatie. Ik denk niet dat Cavendish klaar was om hier te winnen. Kittel heeft ook een moeilijke periode. Volgend jaar zal je nog meer nieuwe namen zien en dat zal mooie duels opleveren."

  Voorlopig is de sfeer nog relax. Zaterdag zal ik de druk pas echt voelen, denk ik.

  Caleb Ewan

  "Als je topsprinter hebt, moet je een rit winnen"

  Lotto-Soudal gaat dus vol voor ritzeges, meerdere dus. "Om ambitieus te zijn, moet je dat zeggen", geeft ploegmanager Marc Sergeant toe. "Je kan moeilijk zeggen dat je maar voor een zege gaat. Daar zouden we natuurlijk al heel blij mee zijn, maar met twee zeges zijn we nog gelukkiger."

   

  "Als je een topsprinter bij hebt, dan moet je een rit winnen. En we hebben nog enkele renners die een ontspanning tot een goed einde kunnen brengen. Dus dan kom je toch uit bij twee zeges."

   

  "Zaterdag kan speciaal worden, voor ons en voor Ewan. Hij is voorlopig rustig. Hij maakt een kans. Groenewegen is misschien op dit moment de beste sprinter, maar hij komt daarna samen met Viviani. En Sagan kan je nooit afschrijven. Die aankomst kan iets voor Ewan zijn, maar alles moet in de plooi vallen."