Dumoulin op weg naar Jumbo-Visma? "Voelt zich niet meer thuis bij Sunweb"

  Tom Dumoulin

  Zien we Tom Dumoulin nog vaak in het shirt van Sunweb?

  De Nederlandse sportjournalist Thijs Zonneveld heeft vanochtend in het AD een bommetje gedropt: Tom Dumoulin zou dicht staan bij een overstap van Sunweb naar Jumbo-Visma.

  Tom Dumoulin zou zich al een tijdje niet meer thuisvoelen bij Sunweb. Zo ontstond er wrevel, omdat Dumoulin zelf moest betalen voor zijn tijdritfiets voor het WK.

   

  "Maar belangrijker nog is het uitblijven van versterkingen en de zeggenschap hierover. 2 vertrouwelingen van Dumoulin, Ten Dam en Geschke, zijn zelfs al vertrokken", zegt Thijs Zonneveld in het Algemeen Dagblad.

   

  "Misschien is Sunweb gewoon niet de ploeg voor hele grote vedetten. Het is een ploeg waar het heel erg draait om het team, waar iedereen zijn rol heeft en waar individuen niet altijd naar voren worden geschoven. Dat is natuurlijk erg lastig als je een van de grootste vedetten van het wielrennen in je ploeg hebt, waar je hele ploeg op gebouwd is en waar alle sponsors in geïnteresseerd zijn. Dat wringt wat."

   

  "Die aanpak heeft Sunweb en Dumoulin heel ver gebracht, maar je ziet nu de resultaten tegenvallen dat het soms heel moeilijk is als je geen plan B hebt. Aan die hele soap rond zijn knie (door een knieblessure mist Dumoulin straks de Tour, red). kon je ook zien dat niet alle neuzen dezelfde kant opstaan."

  Thijs Zonneveld

  Thijs Zonneveld bracht het nieuws over de nakende overstap van Dumoulin naar buiten.

  "Iedereen is bang om zijn vingers te verbranden"

  Het contract van Dumoulin bij Sunweb loopt nog tot 2021. Als het vroeger ontbonden wordt - wat hoogst ongebruikelijk is in de wielerwereld - moet er een herenakkoord en geld op tafel komen.

   

  “Het is niet gebruikelijk dat lopende contracten worden ontbonden, zeker niet van kopmannen op wie een hele ploeg is gebouwd zoals Dumoulin. En ze hebben daar een scenario voor, waar ongetwijfeld een afkoopsom tegenover zal staan.“

   

  De mogelijke transfer van Dumoulin naar superploeg Jumbo is een explosief dossier in Nederland en alle partijen houden de lippen stijf op elkaar. “Het moet nog worden afgerond, iedereen is bang om z’n vingers te branden. De angst bestaat dat er ruzie ontstaat tussen ploegen of tussen Dumoulin en bepaalde ploegen. Ik zou het eerlijk  gezegd knap vinden als ze er uitkomen zonder een bom te leggen onder het Nederlandse wielrennen.“

  Ik zou het knap vinden als ze er uitkomen zonder een bom onder het Nederlandse wielrennen te leggen

  Thijs Zonneveld

  "Hij kijkt met jaloerse ogen naar de wetenschappelijke aanpak van Jumbo-Visma"

  Wanneer hij voor Jumbo-Visma gaat rijden is nog niet helemaal duidelijk, maar volgens Zonneveld lijkt het onwaarschijnlijk dat Dumoulin volgend jaar nog bij Sunweb zou rijden.

   

  “Als je ontevreden bent en je wil weg lijkt het niet verstandig dat je nog een jaar moet overbruggen. Dit zijn wel de beste jaren uit z’n carrière, hij moet het er nu uithalen.”

   

  De keuze voor Jumbo-Visma lijkt logisch: het is de grootste wielerploeg van Nederland met klassementsrenners als Primoz Roglic en Steven Kruijswijk en spurtbom Dylan Groenewegen.

   

  Dumoulin zou dus ook een ploegmaat van Wout Van Aert worden. De Belgische kampioen tijdrijden presteert optimaal dankzij de technische knowhow bij Jumbo-Visma  in het tijdrijden, dé specialiteit van Dumoulin.

   

  “Hij is heel erg geïnteresseerd in het wetenschappelijke deel van het wielrennen. Tijdrijden is z’n grote specialiteit. Uitgerekend in het tijdrijden is het van belang dat je investeert in materiaal en in kennis. Slechts enkele ploegen zijn daar mee bezig, en Jumbo-Visma is daar een van. Ik snap dus heel goed dat Dumoulin met jaloerse ogen naar hen kijkt.“